bűnügyek

2019.06.26. 08:56

Ítélet született a 20 egri tánciskolai csaló ügyében

Befejezte a törvényszék a költségvetési csalás miatt indult büntetőügyet.

Heol

Az Agria Versenytánc Közhasznú Alapítvány ebben az épületben működött

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Az Egri Törvényszék Sz. A. I. rendű vádlottat társtettesként elkövetett költségvetési csalás bűntette és 54 rendbeli felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt négy év hat hónap börtönbüntetésre, négy év civil szervezet vezető

tisztségviselője foglalkozástól eltiltásra, és négy év közügyektől eltiltásra, K. V. II. rendű vádlottat bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás bűntette és 95 rendbeli felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt két év, végrehajtásában négy év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbüntetésre ítélte – tájékoztatta a Heolt az Egri Törvényszék Sajtóosztálya.

B. R. III. rendű vádlottat társtettesként elkövetett költségvetési csalás bűntette és 130 rendbeli társtettesként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt két év, végrehajtásában négy év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, pénzbüntetésre és négy év oktatási intézmény vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltásra ítélték.

J. M. IV. rendű vádlottat bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás bűntette és 83 rendbeli részben társtettesként, részben felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt két év, végrehajtásában négy év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, pénzbüntetésre, és négy év oktatási intézmény vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltásra ítélték.

B. B. M. V. rendű vádlott bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás bűntette és három rendbeli társtettesként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt egy év, végrehajtásában egy év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésben és pénzbüntetésben részesült.

Az Agria Versenytánc Közhasznú Alapítvány ebben az épületben működött
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

A bíróság a II. rendű, a III. rendű, a IV. rendű és az V. rendű vádlottakat előzetes mentesítésben részesítette. A bíróság a többi tizenöt vádlottat több rendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt megrovásban részesítette.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint 2004. évben jött létre az Agria Versenytánc Közhasznú Alapítvány, mely céljai között fogalmazta meg a tánccal kapcsolatos oktatást, nevelést táncórákon és egyéb formában, szakoktatók

bevonásával. A kuratórium elnöke az I. rendű vádlott, egyik tagja a III. rendű vádlott, a felügyelőbizottság egyik tagja pedig a II. rendű vádlott lett. Az Agria Versenytánc Közhasznú Alapítvány, mint fenntartó megalapította az Agria Tánciskolát. A

tánciskola több Heves megyei településen hozott létre telephelyet. A tánciskola tényleges szakmai és gazdasági irányítását az okiratokban meghatározott hatáskörüket túllépve az I. rendű és a II. rendű vádlottak végezték.

Az Agria Versenytánc Közhasznú Alapítvány valótlan tartalmú igénylőlapon igényelt normatív állami hozzájárulást, így olyan tanulókat is figyelembe vett a tanulói létszám meghatározásakor, akik után jogszerűen állami normatív hozzájárulás igénylésére nem volt lehetőség.

Az ítélet egyik vádlott vonatkozásában sem emelkedett jogerőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában