megelőzés

2019.09.18. 10:39

Védelmi terv gyakorlatot tartottak a tűzoltók Sirokban (fotókkal)

A belső és külső védelmi terv gyakorlatot ellenőrizte az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség Sirokban múlthét pénteken.

Heol

Veszélyes anyagot raktározó, vagy azt feldolgozó, úgynevezett felső küszöbös üzemeknek belső védelmi tervvel, a közelükben elhelyezkedő településnek pedig külső védelmi tervvel kell rendelkezni – hívja fel a figyelmet a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. E tervek tartalmazzák azt az eljárásrendet, melyet egy esetlegesen bekövetkezett káresemény során az üzem munkatársainak, illetve a település vezetőinek követniük kell.

A gyakorlat feltételezése szerint a vállalatnál tűz ütött ki a veszélyes hulladék tárolóban, az ott tárolt veszélyes hulladékok egy része pedig tűz és robbanásveszélyes. A tűz továbbterjedésének lehetősége fennállt a lőporraktárak, valamint a készáru lőszerraktár irányába is. Robbanásveszély miatt a gyár vezetője azonnal elrendelte az iparvölgy evakuálását, hiszen az esetlegesen bekövetkező robbanások elsődleges hatása a tűz és magas hőhatás lehet. A sziréna megszólalását követően a dolgozóknak 10 percük volt, hogy elhagyják munkahelyüket és ellenőrzésre gyülekezzenek a kijelölt helyen. Az ellenőrzés során kiderült, hogy két ember hiányzik, valószínű a káresemény helyszínén rekedtek.

A protokoll alapján az ügyeletvezető a 112-es központi segélyhívón kért segítséget, onnan azonnal a legmagasabb fokozatban riasztották a tűzoltókat, rendőröket és mentőket. A kiérkezett tűzoltó egységek azonnal megkezdték az eltűntek felkutatását, a tűz helyszínén a két embert megtalálták, akik megsérültek, kihozták, majd átadták őket a mentőknek. A nagy erőkkel kivonuló tűzoltók a mentéssel párhuzamosan szervezték a tűzoltást.

Mivel a veszélyes üzemben keletkezett tűz füstfelhője is tartalmazhat veszélyes anyagot, melyet a kedvezőtlen széljárás akár a település felé is fújhat, ezért a polgármester életbe léptette a külső védelmi tervet és életbe léptette az abban meghatározott biztonsági szabályokat. A külső védelmi terv gyakorlat keretében a siroki általános iskola tornatermében rendezték be a befogadó helyet. A polgármester elsődleges feladata a lakosságvédelmi intézkedések megtétele, a lakosság tájékoztatása, szükség szerinti elzárkózás elrendelése, az üzemi területről kimenekített személyek elhelyezése, ellátása. A település vezetője ezen feladatok végrehajtása érdekében összehívta az operatív törzset, szükség szerinti segítséget kért a helyi, illetve a megyei védelmi bizottságok elnökétől.

A katasztrófavédelem kiemelte: mind az üzem, mind a település és a katasztrófavédelem szakemberei számára fontosak és a biztonság növelését szolgálják ezek az éles helyzetet imitáló gyakorlatok, mert ezek során olyan helyzetekkel, gyakorlati problémákkal is szembesülhetnek a résztvevők, amelyek begyakorlása egy éles beavatkozás során hatékonyabbá teheti a beavatkozást. A gyakorlatot mind az üzem, mind az önkormányzat munkatársai fegyelmezetten és már rutinosan hajtották végre, hiszen mindenki tudja, hogy a szakszerű beavatkozás életeket menthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában