munkában a tűzoltók

2020.03.01. 20:00

Háromezernél is többször vonultak 2019-ben Heves megye tűzoltói

Tavaly a megye tűzoltóinak 3033 alkalommal kellett vonulniuk tűzhöz, illetve műszaki mentéshez, viharkár felszámolásához. Több mint húsz százalékkal emelkedett a káresetek száma tavalyelőtthöz képest.

Mellik Alexandra

Teljes terjedelmében égett egy körülbelül száz négyzetméter alapterületű családi ház Ecséden

Forrás: Heves MKI

Februárban tartotta a 2019-es évet értékelő állományértekezletét a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, amelyen a 2020-as feladatokat is meghatározták. Az igazgatóság beszámolója szerint az állománygyűlésen részt vett Erdélyi Krisztián tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság műveleti főigazgató-helyettese, jelen volt dr. Kadlott Csaba, a Heves Megyei Kormányhivatal főigazgatója és képviseltették magukat a társ- rendvédelmi és együttműködő szervezetek vezetői is.

Az állománygyűlésen Csontos Ambrus tűzoltó dandártábornok, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője részletesen bemutatta és elemezte az egyes szakterületek tevékenységét. A tűzoltósági szakterületnél kiemelte, hogy a tűzoltói vonulások száma egyre nő, ez annak tudható be, hogy a műszaki mentések száma folyamatosan emelkedik. Az egyre szélsőségesebb időjárás miatt szinte rendszeresek a tömeges beavatkozást igénylő káresemények, évente több alkalommal villámárvizekkel, szélviharokkal, ónos esővel kell megküzdenünk és ezek kiszámíthatatlan módon adnak munkát a katasztrófavédelem állományának – mondta a tábornok.

Elöntötte a villámárvíz Heves megyét

Ki ne emlékezne 2019 júniusára, amikor házakba tört be, s szinte mindent elöntött a villámárvíz Nagyvisnyón.

Harcoltak az árvíz ellen Nagyvisnyón Fotó: Ládi László

Több mint húsz helyre riasztották a tűzoltókat egy nap alatt a településen. Udvarokat, kerteket öntött el a víz, de megtelt számos pince is, sőt, jó pár házban legalább 20-30 centiméter magasan állt az iszapos víz, amelyet szivattyúzni kellett. Emberélet ugyan nem volt veszélyben, de komoly károk keletkeztek autókban, elektromos eszközökben, berendezési tárgyakban, s állatok, kis csirkék is elpusztultak. Megyénk számos településén okozott komoly károkat a júniusi heves esőzés. Akadt olyan falu is, ahol ideiglenesen több helybelinek el kellett hagynia az otthonát a villámárvíz miatt. Tizenhét településén okozott károkat a heves esőzés, a legsúlyosabban Egerszólát, Sirok, Bükkszék és Novaj községeket érintette az özönvíz. Közel száz segítségkérő bejelentés érkezett a tűzoltóság megyei műveletirányítási központjába. Egerszóláton volt, ahol egy méteres víz hömpölygött, négy épületből kilenc embert ki is kellett menekíteni a faluban. Szóláton rengeteg udvart, melléképületet, garázst is elöntött a víz, ami több lakásba be is tört, vízzel és iszappal árasztva el azokat. Egerszalókon garázsokat, melléképületeket öntött el a víz. Bükkszéken a falut keresztülszelő Széki patak nem tudta elvezetni a környező dombokról lefolyt csapadékvizet és kiöntött, elárasztotta a helység központját több focipálya nagyságú területen.

Csontos Ambrus az évértékelőn arról is beszélt, hogy a tűzoltói vonulások számát nagyban meghatározzák a szabadtéri tűzesetek. Hatósági munkájuk során nagy figyelmet fordítanak az elhagyatott, nem művelt területek kiszűrésére, ennek ellenére mégis megfigyelhető, hogy egy-egy szárazabb időszakban ugrásszerűen megnő a szabadtéri, illetve vegetációs tűzesetek száma.

Heves megye mentő-tűzvédelmét összesen 8 készenléti egységgel rendelkező tűzoltóság látja el – tudtuk meg Nagy Csaba katasztrófavédelmi sajtószóvivőtől. Az Egri és a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség irányítása és felügyelete alatt három hivatásos tűzoltó-parancsnokság (Eger, Gyöngyös, Hatvan) és három katasztrófavédelmi őrs (Heves, Füzesabony, Pétervására), valamint kettő önkormányzati tűzoltóság (Bélapátfalva, Tiszanána) látja el a mentő-tűzvédelmi feladatokat.

 

Nagy Csaba érdeklődésünkre elárulta: a Heves megye illetékességi területén működő készenléti egységek 2019-ben 3033 alkalommal vonultak káreseményhez. Ebből 1754 tűzeset, valamint 1279 műszaki mentés volt és 15 esetben indítottak tűzvizsgálati eljárást. Megtudtuk azt is, 2019-ben több mint húsz százalékkal emelkedett a káresetek száma az előző évihez képest. Kéménytüzekkel kapcsolatban ugyanakkor csaknem harminc százalékkal kevesebb jelzés érkezett, mint 2018-ban.

A legtöbb autótűz műszaki meghibásodásból adódik, s ad feladatot a tűzoltóknak
Fotó: Heves MKI

– A megye területén 2019-ben nem volt tragikus kimenetelű szén-monoxid-mérgezés – tájékoztatott a szóvivő. – Szabad területen csaknem nyolcszáz tűzesethez riasztották a megyei egységeket. A hosszantartó szárazságnak köszönhetően a szabadtéri tűzesetek száma a 2018-as évhez képest 110 százalékos növekedést mutat. A műszaki mentések terén száz alkalommal viharkárnál, több mint háromszáz esetben közúti balesetnél, negyvenkilenc esetben szén-monoxid-mérgezés gyanújánál, tizenkét esetben veszélyes anyag jelenlétében avatkoztak be Heves megye tűzoltói. A fennmaradó esetek az egyéb kategóriába sorolhatók, mint például állatmentés. Az önkéntes tűzoltóságok több mint kétszázharminc káresethez vonultak, az önkéntes mentőszervezetek négy esetben avatkoztak be.

Több mint 20 milliós támogatást nyertek el

Nagy Csaba kiemelte: a 2019-es központi pályázaton Heves megye huszonhárom önkéntes tűzoltó egyesülete összesen több mint húszmillió, míg négy mentőszervezet több mint kétmillió forint értékű támogatást nyert el. Az Agria Speciális Mentő- és Tűzoltó Csoport egy Mahindra S5-ös, új gyorsbeavatkozó tűzoltó gépjárművet kapott, az Abasári Önkéntes Tűzoltó Egyesület pedig egy felmálházott Volkswagen Amarok típusú járművel gazdagodott decemberben.

– Az aktív lakosságtájékoztatás keretében a várható veszélyeztetettségekre felhívó lakosságtájékoztató kiadványokat juttatunk el a településekre, hogy a lakosság megismerhesse a településére jellemző veszélyeket – számolt be a szóvivő, aki kiemelte: jelenleg 25 középfokú oktatási intézménnyel van együttműködési megállapodásuk, ahonnan várják az érdeklődő diákokat. 2019-ben 236 diák kezdte meg náluk a középiskolásoknak előírt közösségi szolgálat letöltését.

Nagy Csaba kiemelte: a megye területén tavaly összesen 2721 hatósági ellenőrzést végeztek, ebből 1692 tűzvédelmi, 216 iparbiztonsági, 766 polgári védelmi és 14 piacfelügyeleti ellenőrzés volt.

– Tűzvédelmi ellenőrzéseken vizsgáltuk a tavaszi időszakban nagy kockázatot jelentő szabadtéri helyszíneket, a nyári betakarítási munkák helyszíneit, középiskolákban, színházakban, karácsonyi vásárokon, bevásárlóközpontokban voltunk jelen és ellenőriztük a tűzvédelmi szabályok betartását. A nagy tömegeket érintő zenés-táncos rendezvények engedélyezését és ellenőrzését továbbra is kiemelt feladatként kezeljük. A veszélyes áruk közúti szállításának ellenőrzése során 956 közúti szállító járművet vizsgáltunk át, melyből 253 az ADR hatálya alá tartozott, 703 „nem jelölt” jármű volt. Az ellenőrzött járművek közül összesen 14 jármű esetében tártak fel szabálytalanságot az ellenőrök. A nem jelölt járművek ellenőrzése során cél volt az illegális veszélyes áruk szállításának kiszűrése, másrészt a tehergépjárművek tűzvédelmi ellenőrzésének végrehajtása, elsősorban a tűzoltó készülékek vonatkozásában.

Teljes terjedelmében égett egy körülbelül száz négyzetméter alapterületű családi ház Ecséden
Fotó: Heves MKI

Kiemelt esetek 2019-ben

Nagy Csabát arról is kérdeztük, melyek voltak a tavalyi év legkiemeltebb esetei.

– Februárban gyulladt ki, majd teljes terjedelmében égett egy száz négyzetméteres családi ház Szarvaskő külterületén – emlékezett. – A hivatásos tűzoltók Egerből négy, Mezőkövesdről egy tűzoltó gépjárművel vonultak, négy vízsugárral fékezték meg a lángokat. A tűz oltását nehezítette, hogy a közelben nem volt tűzcsap, így két vízszállító gépjárművel szállították az oltáshoz szükséges vizet a helyszínre. Az eset során egy ember megsérült, őt a mentők ellátták.

A szóvivő a márciusban kigyulladt noszvaji idősek otthonát is a kiemelt esetek közé helyezte.

– A Noszvaj külterületén lévő idősek otthona tetőszerkezetének mintegy háromszáz négyzetméteres része kapott lángra tavaly márciusban. A tűzoltókat Egerből, Mezőkövesdről, Füzesabonyból, Pétervásáráról és Mezőcsátról riasztották, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett végezték a tűz oltását és az ott dolgozókkal, valamint a mentőkkel közösen az otthonban élők kimenekítését. A tűzoltók nyolc vízsugárral támadták a tüzet, így annak átterjedését a szomszédos épületszárnyra sikerült megfékezni. Huszonöt tűzoltó reggelig küzdött a lángokkal, mire a tüzet sikerült eloltani. A tűz által veszélyeztetett épületrészből összesen hatvanöt embert menekítettek ki. A tűzben az idősotthon lakói nem sérültek meg, kimenekítésük közben öten kisebb sérüléseket szenvedtek. A tűzeset körülményeit a szakemberek vizsgálják.

Viharkároknál is rendszeresen be kell avatkozniuk a tűzoltóknak Fotó: Heves MKI

2019 áprilisában két ház is kigyulladt Heves megyében.

Teljes terjedelmében égett egy körülbelül száz négyzetméter alapterületű családi ház Ecséden, a Tabán utcában – mesélte Nagy Csaba. – A lángok a ház mellett álló melléképületre is átterjedtek. A hatvani hivatásos tűzoltókat riasztották, akik öt vízsugár segítségével oltották el a lángokat, majd az épületeket átvizsgálták. Az oltási munkálatok közben az egységek egy gázpalackot kihoztak az ingatlanból, amelyet visszahűtöttek. A tűzeset során egy ember megsérült, ezért őt mentőhelikopterrel kórházba szállították. Kigyulladt egy vályogház tetőszerkezete a Heves megyei Egercsehiben is, az Ady Endre úton. A pétervásárai katasztrófavédelmi őrs és a bélapátfalvai önkormányzati tűzoltóság tűzoltói oltották el a lángokat, a tűzben senki sem sérült meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában