ítélet

2020.05.14. 07:00

Feltételes ügyészi felfüggesztés a volt gyöngyöspatai igazgató ügyében

Feltételes ügyészi felfüggesztésről szóló határozatot hozott a közelmúltban a Gyöngyösi Járási Ügyészség abban az ügyben, amelyben a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola volt igazgatója az eljárás adatai szerint bántalmazta intézményének az egyik diákját. A 12 esztendős fiú szülője tett feljelentést emiatt a múlt év őszén.

Szalay Zoltán

Fotó: CZIMER TAMAS

Amint az eljárásról a Heol a megyei főügyészségen megtudta, a járási ügyészség dokumenutmában történeti tényállásként az szerepel, hogy tavaly szeptember 10-én a tanintézetben annak irányítója volt az ebédeltetésért felelős pedagógus. A későbbi sértettre rászólt, hogy zárja be az ablakot. A gyerek megjegyzést tett a kérésre, mire a direktor a tanuló kabátját a nyakrészénél megragadta, s igyekezett betolni őt az étkezdébe. Mit lökdösöl te, g...? – reagált erre a tizenéves, ami után az oktató indulatba jött, folytatta a lökdösést, s a falhoz szorította a fiatalt, akinek a testén ennek hatására nyolc napon belül gyógyuló zúzódások keletkeztek.

Látta ezt a gyermek konyhán dolgozó édesanyja is, aki felszólította az igazgatót, hogy hagyja abba a cselekedetét, majd ő megneveli a fiút, ha kell. Utóbb az anyuka feljelentette az intézmény vezetőjét.

Az illetékes tankerületi központ belső vizsgálatot folytatott le, s megalapozottnak találta a szülő vádjait. Az igazgató ezután távozott az iskolából, tavaly szeptembertől új személy vezeti a köznevelési intézményt.

Az eset nyomán elindult büntetőeljárás során az egykori direktor elismerte, hogy meggondolatlanul cselekedett. Az ügyészség a feltételes felfüggesztést kimondó határozatában megállapította: a nyomozás alatt kiderült, valóban bántalmazta a diákot az iskola volt vezetője. Ezzel együtt a vádemelést vele szemben egy év négy hónap időtartamra feltételesen felfüggesztette. Ha ez eredményesen eltelik, vagyis a gyanúsított egykori igazgató nem követ el semmilyen bűncselekményt ez idő alatt, akkor a büntetőeljárást egy év és négy hónap után megszünteti. Figyelembe vette a hatóság a gyanúsított büntetlen előéletét, azt, hogy megbánta, amit tett.

Információink szerint a tanulót az ügyben képvselő ügyvéd panaszt jelentett be az ügyészség döntésével szemben. Álláspontja úgy szól, a feltételes felfüggesztést nem szabadna alkalmazni ilyen esetekben, hiszen a volt iskolaigazgató egy felügyeletére bízott, védekezésre képtelen kiskorút bántalmazott. Márpedig a gyerekbántalmazásban 2005 óta kötelezően alkalmazandó zéró tolerancia van érvényben a magyar jogrendszerben, amit figyelmen kívül hagy a határozat.

A felfüggesztés feltétele

A hatályos Büntetőeljárási Törvény 416. szakasza értelmében felfüggesztheti határozattal az ügyészség az eljárást, ha a gyanúsított jövőbeni magatartására figyelemmel a procedúra megszüntetése várható. Akkor van helye, ha a bűntény miatt a jogforrás három év szabadságvesztésnél nem súlyosabb büntetés kiszabását rendeli. Akkor is alkalmazható, ha a bűncselekmény jellegére, az elkövetés módjára, a gyanúsított személyére tekintettel e jogintézménytől a gyanúsított magatartásának kedvező változása várható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában