elismerés

2021.04.24. 18:03

„Csak tettem a dolgom” – vallja a bátorságáért kitüntetett gyöngyösi tűzoltó

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere március 15-e alkalmából elismerésben részesítette azokat, akik saját testi épségük kockáztatásával segítettek a bajbajutottakon. Heves megyei tűzoltók is Bátorságért Érdemjel kitüntetésben részesültek önfeláldozó és kiemelkedő helytállásukért.

Heol

Hovanecz Tamás tűzoltó főtörzsőrmestert bátorságáért tüntették ki

Forrás: HMKI

Hovanecz Tamás tűzoltó főtörzsőrmestert, a gyöngyösi hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját is Bátorságért Érdemjel kitüntetésben részesítette dr. Pintér Sándor. Az elismert szakemberrel a Katasztrófavédelem magazin beszélgetett. Mint megtudtuk: Hovanecz Tamás főtörzsőrmester tapasztalt tűzoltó, 2003 óta szolgál a gyöngyösi tűzoltóságon.

Hovanecz Tamás tűzoltó főtörzsőrmestert bátorságáért tüntették ki Fotó: HMKI

– Január hatodikán hajnalban érkezett a riasztás, hogy egy gyöngyösi társasház második emeletén robbanás történt és egy szoba is égett – kezdte történetét. – A tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre, amikor megérkeztek, látták, hogy a lángok az épületen kívül a harmadik emelet irányába terjednek és a robbanás következtében több lakás ajtaja beszakadt, a lépcsőházat határoló üvegfal kirobbant a helyéről. Az épületből a lakók többsége csak a felső szintek felé tudott menekülni, vagy az erkélyeken talált menedéket.

" data-width="500" data-show-text="true">

">‼A robbanás következtében egy ember életét vesztette.‼

Mint megtudtuk Hovanecz Tamásék voltak az első kiérkezők, a feladatuk pedig az volt, hogy egy vízsugár védelmében hatoljanak fel az emeletre a lépcsőházon keresztül. A főtörzsőrmester felment a lépcsőkön és mikor a füsttel teli szobában megtalálta a tűzfészket, elkezdte oltani a lángokat.

– Az oltást kollégáim egy létrás gépjárműből, kintről segítették – emlékezett vissza.

A tűzhöz ő volt a legközelebb, gyors beavatkozásának köszönhetően a lángokat kevesebb mint húsz perc alatt teljesen elfojtották. Az emberek mentése párhuzamosan történt, tizennyolc embert vitt ki bajtársaival közösen a létrás tűzoltó autó segítségével. A főtörzsőrmester két családnak segített, egy babakocsiban fekvő kisgyermeket is levittek a tűzoltó kollégájával.

– Az érdemjel nagy megtiszteltetés számomra, csak tettem a dolgom az esküm szerint, szeretnék az elismerésben osztozni minden ott beavatkozó bajtársammal – fejezte be a történetet szerényen Hovanecz Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában