Azbesztszennyezés

2022.04.19. 17:30

40 milliós kártérítést ítélt meg a bíróság a lőrinci és zagyvaszántói azbesztperben

Újabb elsőfokú ítélet született az azbesztszennyezéshez köthető perekben.

K. B. L.

Néhány éve az azbeszttel szennyezett, a bontásból visszamaradt törmeléket kormánytámogatással szállították el a volt selypi cementgyár területéről

Forrás: Tari Ottó/Heves Megyei Hírlap

 Néhány hete két, a múlt héten egy újabb magánszemély számára ítélt 40 millió forint nem vagyoni kártérítést a megismételt elsőfokú eljárásban a Fővárosi Ítélő­tábla. 

Dr. Igyártó Gyöngyi ügyvéd portálunkkal azt közölte, hogy a mostani megismételt eljárásban is elsőfokú határozat született. Valószínűleg a pervesztes magyar állam fellebbezést nyújt be, mint ahogyan a korábbi két nyertes döntést is megfellebbezte. Ezekben is személyenként 40 millió forintos kártérítést ítélt meg a bíróság. Az eljárásokban május 10-én várható újabb, másodfokú tárgyalás. 

Az a hölgy, akinek az ügyében most született nem jogerős ítélet, orvosi csodának is tekinthető, hiszen már hat éve küzd az azbesztszennyezés okozta gyógyíthatatlan mellhártyadaganatos betegséggel, bár az állapota jelenleg már kritikus. Más azbesztpert indító személyek már elhunytak a jogi procedúra során, azokat a pereket a hozzátartozók folytatják. 

A pereket 2014-ben indították, 2019-ben a Kúria hatályon kívül helyezte az összes korábbi döntést. A mostani nem jogerős ítéletben a bíróság kimondta, az egykori eternitgyár tulajdonosa, a Magyar Állam felelősséggel tartozik az azbesztkiporzás okozta környezetszennyezésért, ami miatt elsősorban Lőrinciben és Zagyvaszántón nagy számban daganatos megbetegedéseket okozott a veszélyes anyag. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában