Bűntény

2022.04.05. 14:00

Sérülést okozott édesanyjának a gyöngyösi férfi, majd cserbenhagyta, hogy szeszes italt raboljon

A balul sikerült manőver után otthagyta sebesült édesanyját, hogy kiraboljon egy bárt.

HEOL

A leszorított jármű és sérülései

Forrás: Egri Járási Ügyészség

A közúti veszélyeztetés bűntettét az követi el, aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton más vagy mások életét vagy testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki - ismertette portálunkkal dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész. Közvetlen veszély alatt olyan helyzet értendő, amely az élet, testi épség vagy egészség azonnali sérelmének a reális lehetőségét hordozza, személyre és helyzetre konkretizáltan, ugyanakkor külsőleg felismerhető formában jelenik meg.

A bűncselekményt alapesetben három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a törvény.

A központi járási ügyészség közúti veszélyeztetés bűntette miatt emelt vádat azzal a 24 éves férfival szemben, aki 2021 májusában egy gyöngyösi parkolóban közlekedési konfliktusba keveredett egy másik sofőrrel, melynek ott az vetett véget, hogy a sértett a 3. számú főútra hajtott és Hatvan irányába folytatta útját. A vádlott azért, hogy tisztázza az esetet, járművével a másik autó után indult, majd amikor utolérte, hirtelen jobbra kormányozta a kocsiját, így próbálva megállásra bírni a másik felet. A nagy sebesség mellett végrehajtott manőver során a két jármű oldalai összeértek és az ütközés miatt a sértett lehaladt a padkára, de szerencséjére sikerült a kocsiját az úttestre visszakormányoznia.

A vádlott hajmeresztő manőverével szándékosan közvetlen veszélynek tette ki a másik járműben utazók életét és testi épségét.

Az Egri Járási Ügyészség a közelmúltban egy másik közlekedéssel kapcsolatos ügyben is vádiratot nyújtott be. Eszerint egy 31 éves gyöngyösi férfi 2021 nyarán egy este a városban kocsikázott utasaival, többek között az édesanyjával, amikor gyorshajtása miatt az autó megcsúszott, sodródni kezdett, nekiütközött egy parkoló gépkocsinak, majd visszatérve az úttestre keresztbe fordult, végül az oldalára borulva állt meg. A balesetben az édesanya súlyos, többszörös csonttöréses sérüléseket szenvedett. A fia a baleset bekövetkezése után kiszállt a járműből és – mintha mi sem történt volna – segítségnyújtás nélkül elsétált a helyszínről.

Az édesanyját magára hagyó vádlott pár óra múlva tovább növelte bűnlajstromát azzal, hogy egy kővel betörte egy helyi bár ajtaját, ahová behatolt és onnan magával vitt kb. 40 liter különféle szeszes italt, valamint 25 csomag chipset, összesen 290.000 Ft értékben.

A betört helyi bár ajtaja
Forrás: Egri Járási Ügyészség

Az ügyben a vád tárgya közúti baleset gondatlan okozásának vétsége, a segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntette és kisebb értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette.

Az Egri Járási Ügyészség mindkét, korábban már büntetett férfival szemben végrehajtandó szabadságvesztés, közúti járművezetéstől eltiltás és közügyektől eltiltás büntetések kiszabására tett indítványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában