Cserbenhagyás

2022.07.15. 10:10

Beláthatatlan kanyarban ütközött az abasári sofőr, majd segítségnyújtás helyett továbbhajtott

Cserbenhagyásos gázolók esetében emelt vádat az Egri Járási Ügyészség.

HEOL

A gyöngyöstarjáni sofőr autója okozta a balesetet

Forrás: Egri Járási Ügyészség

Dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész közölte portálunkkal, hogy a közlekedés résztvevőivel szemben támasztott követelmény, hogy a balesetek következményeinek felszámolásában, káros hatásainak elhárításában tőlük elvárható módon és mértékben közreműködjenek. Ezen erkölcsi normákból fakadó kötelezettség legalapvetőbb elemeinek a sofőrökkel szembeni fokozott érvényesülését hivatott büntetőjogi eszközökkel biztosítani a cserbenhagyás bűncselekményi tényállása. 

Ha a közlekedési balesettel érintett jármű vezetője a helyszínen nem áll meg, illetve onnan eltávozik, mielőtt meggyőződne arról, hogy valaki megsérült-e, illetve az életét vagy testi épségét közvetlenül fenyegető veszély miatt segítségnyújtásra szorul-e, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg a cserbenhagyás vétségét valósítja meg. 

Az Egri Járási Ügyészség most két ilyen ügyben nyújtott be vádiratot

Az ügyészség cserbenhagyás vétségével vádolja azt a 36 éves járművezetőt, aki 2022 februárjában Abasáron haladt autójával, amikor egy be nem látható útkanyarulat előtt előzni kezdett, amelynek során a szemközti sávban nekiütközött a vele szemben érkező autónak. A balesetben személyi sérülés nem történt, erről azonban a vádlott nem győződött meg, hanem – bár az ő járműve is jelentősen megrongálódott –  megállás nélkül továbbhajtott. 

A központi járási ügyészség cserbenhagyás vétsége miatt nyújtott be vádiratot az ellen a gyöngyöstarjáni férfi ellen, aki 2021 telén Mátrafüred irányába közlekedett az autójával, amikor egy jobbra ívelő kanyarban a nem megfelelően megválasztott sebessége miatt megcsúszott, kisodródott, majd áttért a bal oldali forgalmi sávba, ahol nekiütközött egy szabályosan haladó járműnek. A balesetben személyi sérülés nem történt, erről azonban a vádlott ebben az esetben sem győződött meg, a helyszínen vagy annak közelében nem állt meg, hanem a gépjárművel a lakóhelyére távozott. 

Az ügyészség mindkét vádiratban pénzbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt a cserbenhagyó elkövetőkkel szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában