Bírósági tárgyalás

2022.09.21. 11:23

Letépte az aranyláncot az idős nő nyakából a rabló, nem ússza meg szárazon

Bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény a vád abban a büntetőperben, amiben a minap tartott tárgyalást a Gyöngyösi Járásbíróság.

S. S.

Hoszné dr. Nagy Tímea bíró, az Egri Törvényszék sajtószóvivője portálunkat arról tájékoztatta, hogy az N. T. vádlott ellen rablás bűntette miatt folyamatban lévő büntetőeljárásban a bíróság a szeptember 19-én tartott tárgyaláson kihalgatta a vádlottat, valamint nyolc tanút. Az ülést a bíróság elnapolta, s a következő tárgyaláson újabb két tanút hallgat meg. A szóvivő közlése szerint előreláthatóan ítélet is születik.

A vádirat szerint a vádlott tavaly június 15-én a vásárlásból gyalogosan hazafelé tartó néni nyomába eredt abból a célból, hogy az értékeit erőszakkal megszerezze. A sértett megállt egy tízemeletes lakóház előtt, hogy táskájából elővegye a kulcscsomóját. A jobb kezével a kézitáskájában a kulcsát kereste, bal kezében pedig három teli szatyor volt, amikor a vádlott ezt kihasználva odalépett mögé és testközelből erőteljes ütést mért a lapockájára.
Az idős ember elesett, miközben erősen beütötte a homlokát, a vállát és a kezeit, melyek azonnal vérezni kezdtek. N. T. ekkor az erőszak okozta sokk hatása alatt álló, illetve idős kora miatt is védekezésre képtelen áldozata fölé hajolt és kitépte nyakából aranyláncát, majd elmenekült. A megtámadott a bántalmazás következtében 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

A rablást igen súlyosan rendeli büntetni a törvény. Ezt a cselekményt az követi el, aki idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett úgy vesz el mástól, hogy evégből erőszakot alkalmaz – rögzíti a Büntető Törvénykönyv. A bűncselekmény alapesetét a jogalkotó kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni, de a minősített eset akár 15 év fegyházzal is büntethető. A bűntény tárgyi súlyát mutatja, hogy még az is szankcióra számíthat, aki csupán előkészületeket tesz a rablás elkövetésére. Amennyiben a rabló a bűncselekményt annak felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére követi el, a büntetése öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában