Mustgázmérgezés

2022.10.18. 07:30

Veszély a pince mélyén, Gyöngyösön gyakorlatoznak a katasztrófavédelem munkatársai

A szürettel együtt megnő a mustgázmérgezés veszélye. A tragédiák megelőzése érdekében tart felkészítő gyakorlatot a megyei katasztrófavédelem és tűzmegelőzési bizottság.

HEOL

Különösen óvatosnak kell lenni borospincében szüret idején

Forrás: Shutterstock

Heves megyében sok pincében már forr a must. A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével azonban megakadályozható, hogy a színtelen, szagtalan gáz veszélyes mennyiségben felhalmozódjon és balesetet okozzon.
Minderről Nagy Csaba megyei katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatta a portálunkat. Azt is közölte, hogy a mustgázzal kapcsolatos balesetek megelőzése érdekében a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Heves Megyei Tűzmegelőzési Bizottság felkészítő gyakorlatot szervez október 20-án Gyöngyösön, a Karácsondi út 5. szám alatt, a Danubiana gyöngyösi pincészetében.
Az eseményen a borospincékben történő beavatkozások sajátosságairól tartanak tájékoztatást, a gyakorlat során a tűzoltók bemutatnak egy veszélyes gázzal telített helyiségből, illetve egy tartályból történő mentést.
A gyakorlat célja, hogy a tűzoltók felkészüljenek az ilyen jellegű beavatkozásokra, ismereteiket felelevenítsék és ha hasonló helyzetben kérik a segítségüket, gyorsan és szakszerűen tudjanak beavatkozni, hiszen akár néhány perc is életet menthet. A szóvivő hozzátette: fontos felhívni az emberek figyelmét a szüreti időszakban a pincékben jelenlévő szén-dioxid-gáz veszélyeire.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában