Jogsértés

2022.10.02. 18:00

Minden hónapra jut állatkínzás Heves megyében

Évente átlagosan tizenhárom esetet jelentenek be a rendőrségnek, akik azt javasolják, jogsértés észlelése estén tegyenek bejelentést a polgárok.

Sz. M. L.

Augusztusban több, állat halálát okozó eset borzolta a kedélyeket. Egy Domoszlón, egy pedig a szomszédos megyében történt, amikor is egy fiatal olyan erővel vágott földhöz egy kismacskát, hogy az elpusztult. Ezt videóra is vették, amely később felkerült az internetre. A felvételen jól hallható, hogy a fiatalok nevetgélnek, biztatják a fiút, hogy csapja talajhoz az állatot, aki így is tett, de előtte még megsimogatta a macskát. Ezt követően hallatszik, ahogy a négylábú a földbe csapódik, majd keservesen nyávog.

– Nézd, mit csinál! – mondták a haldokló állat fölött vidáman a salgótarjáni fiatalok.

A gyomorforgató eset után megkérdeztük a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságot arról, hogy szűkebb hazánkban hány ilyen eset történt az elmúlt öt évben.
– A 2018. január 1. és 2022. július 31. közötti időszak adatai alapján hatvanhét Heves megyében elkövetett, rendőri eljárásban regisztrált állatkínzással kapcsolatos bűncselekmény történt – közölték portálunkkal.

Fontos tudni, hogy a rendőrség tájékoztatása szerint az adatok az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztikai adatbázisból származnak, amely követő statisztika. Minden esetben a már lezárt nyomozások számáról ad tájékoztatást. Az adatbázis nem az elkövetési idő, hanem a statisztikában való rögzítés időpontja szerint tartalmazza a bűncselekményeket. Tehát nincsenek benne azok az alkalmak, amelyekről bejelentés sem történt, de így is évente több mint tizenhárom esetet jelent, tehát minden hónapra jut megyénkben állatkínzás. A rendőrség javasolja, hogy jogsértés észlelése esetén tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó számon. 

Egyébként Egerben macskákat mérgeztek meg a nyáron, a Hajdúhegyen pedig valaki légpuskával lőtt állatokra. Ezeket, és sok más esetet sem jelentettek a rendőrségenk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában