Tragédiák

2022.11.20. 17:50

Meggyilkolták azokat a fiatalokat, akiket sokáig eltűntnek hittek Heves megyében

A rendőrség által működtetett police.hu portálnak van egy olyan felülete, amelyen az eltűnt, vagy ismeretlen helyen tartózkodó – és az eltűnésüket a hozzátartozójuk által bejelentett – személyekre lehet rákeresni. Az így kapott fényképes listán megdöbbentően nagy a fiatalkorúak, sőt gyerekek aránya.

S. S.

Illusztráció

Forrás: Shuttersotck

A gyerek- és kiskorú, vagy a fiatal felnőtt emberek eltűnésének hátterében leggyakoribb esetben az áll, hogy besokalltak a családtól, úgymond megpróbálnak máshol, mással új életet kezdeni. Legtöbbjük, miután kicsavarogta magát, elfogyott a pénze, idővel hazatalál. Megnéztük egyébként az Egri Rendőrkapitányság által kiadott körözési listát, amin elvétve találni a 18. életévét már betöltött személyt. Keresik például a 2005. szeptemberi születésű Kalányos Szabina Eszmeraldát. Az ugyanilyen korú Suha Jázmin Ilonát, Rácz Kincső Szilviát és Csikós Valentinát. Eltűntként szerepel a körözési listán a most 16 éves Kállai Zsaklin Erzsébet, a 14 éves Kiss Orsolya és a 13 éves Szabó Barbara. Az első 12-es listán a fiúk (férfiak) között, azon túl, hogy itt is szerepel három gyerek, találhatunk már idősebbeket is. Így az 1957-es születésű Janicsák István László, illetve a most 37 éves Nagy Sándor. Mellettük azonban ott szerepel a 13 éves Bécsi Erik és két 16 éves fiú: Pintér Iván és Lakatos Árpád.

Az elmúlt negyedszázadban Heves megyében is volt legalább négy olyan eset, amikor az eltűnés miatt körözött személy egy-két hét, vagy hónapot követően – emberölés sértettjeként – holtan került erő. Három esetben egyértelműen bebizonyosodott a tettes személye, és velük szemben ítélet is született.

A kilencvenes évek közepén tele volt plakátolva Eger a 14 éves B. Eszter fotóival. A kislányt mindenhol keresték hozzátartozói, végül az akkor még üzemszerűen működő felnémeti fűrésztelep egyik lemezszekrényében találták meg a holttestét. Tiszanánai, akkor 22 éves gyilkosa 25 évet kapott.

Ugyancsak hosszú heteken át keresték eltűntként a tófalusi vállalkozót, K. István. Gyilkosa végül nem bírta sokáig viselni a tettének súlyát, s megmutatta a tökmaggal kereskedő vállalkozó elásott tetemének helyét a feldebrői határban. Őt és felbujtóját, az ugyancsak üzleti és egyben szerelmi háromszögük nő tagját 12 és fél év szabadságvesztéssel sújtotta a Heves Megyei Bíróság. Az ítéletet a Legfelsőbb Bíróság helybenhagyta.

Kápolna közelében – a 3-as főút 106-os kilométerkövétől nem messze – két évvel eltűnése után találták meg annak a miskolci vállalkozónak a holtestét, aki megállt autójával és segített beindítani "lerobbant" kocsiját későbbi gyilkosainak. Pisztollyal végeztek vele, s a vélhetően már kiásott gödörbe lökve eltemették. Ez utóbbi tényt, illetve, hogy értékeit is elvették volna áldozatuknak nem sikerült rájuk bizonyítani, így az életfogytig tartó büntetést megúszták a vádlottak.

K. Gábort is sokáig eltűntként keresték. A fiatal 2000 novemberében tűnt el, mindent megtettek a felkutatására, azonban a következő év májusában a Dunában találtak rá a holttestére. A 17 éves fiú ügyében felfüggesztette a büntető­jogi eljárást a Fejér ­Megyei ­Rendőr-főkapitányság 2016. február 18-i határozatával. 

Legutóbb pedig nagy erőkkel keresték a fiatal vállalkozót, akit Gyöngyösön láttak utoljára. Családja sokáig reménykedett, hogy épségben előkerül a 23 éves fiatalember. Azonban egy autó csomagtartójában találták meg a földi maradványait, nem sokkal később két férfit tartóztattak le gyilkosság vádjával. 

A felidézett kirívó esetek szerencsére az eltűnés miatt keresett személyeknek csak a töredékével esnek meg. A gyerek- és kiskorú, vagy a fiatal felnőtt emberek eltűnésének hátterében leggyakoribb esetben az áll, hogy besokalltak a családtól, úgymond megpróbálnak máshol, mással új életet kezdeni. Legtöbbjük, miután kicsavarogta magát, elfogyott a pénze, idővel hazatalál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában