Nem jogerős

2023.01.13. 16:52

Öt év fegyházat kapott a petőfibányai gázrobbanás okozója elsőfokon

Ítéletet hirdetett az Egri Járásbíróság a 2020. április 7-ére virradóan, Petőfibányán történt gázrobbanás ügyében. K. Z. vádlottat különösen nagy kárt meghaladó kárt okozva elkövetett közveszélyokozás bűntette miatt öt év fegyházzal sújtotta a bíróság.

S. S.

Forrás: Tari Ottó/Heves Megyei Hírlap

Az Egri Járásbíróság csütörtökön megtartott zárt tárgyalásáról Hoszné dr. Nagy Tímea, az Egri Törvényszék sajtószóvivője elmondta: a vádlottat közveszély okozás bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság és ezért őt öt év szabadságvesztésre, mellékbüntetésül öt év közügyektől eltiltásra ítélte. A szabadságvesztés végrehajtási fokozata fegyház. A vádlott a szabadságvesztés büntetés kétharmad részének kitöltését követően bocsátható feltételes szabadságra.

A sajtószóvivő közölte azt is, hogy az ítélet nem jogerős, mert az ügyész három nap gondolkodási időt kért, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbezett.

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott 2019. augusztus 1-től bérelte és használta életvitelszerűen a társasházban található harmadik emeleti lakást. Április 7-ére virradóan K. Z. a Liszt Ferenc utcai ingatlan középső szobájában lévő konvektort leszerelte a gázvezetékhez csatlakozó flexibilis csőről. A gázvezeték folytonossága megszakadt, emiatt a földgáz kiáramlott a lakás légterébe, ahol az alsó és felső robbanási határérték közötti tartományba feldúsult.

A terhelt nem sokkal reggel kilenc óra előtt a lakás konyhájában dohányozni kezdett, és a cigaretta meggyújtásához használt nyílt láng a robbanóképes gázelegyet berobbantotta. A robbanás következtében a vádlott nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, más, az épületben tartózkodó személy nem sérült meg. A társasház közös és külön tulajdonban lévő részeiben több százmilliós kár keletkezett.

Hírportálunk és más korábbi sajtóhírek szerint a lakóház felső emelete teljesen megsemmisült. A gyöngyösi és a hatvani tűzoltókat riasztották a helyszínre. Húsz tűzoltó, négy gépjárművel oltotta a lángokat. A település polgármestere, Juhász Péter polgármester akkor így nyilatkozott: 

- A robbanás idején a legközelebbi lakásokban nem voltak emberek. A negyven lakásos társasházban több helyiség lakhatatlanná vált, aminek következtében tizenhét ember elhelyezéséről kell gondoskodni, ellátásukról az önkormányzat gondoskodik - közölte.

Az akkori információk szerint a sérültet – mint később kiderült, a büntetőper vádlottját – életveszélyes állapotban szállították kórházba. A kárfelmérést követően a katasztrófavédelmi egységek kihozták a lakók legszükségesebb személyi tárgyait és értékeit, majd az ingatlanokat lezárták. A helyszínt a polgárőrök biztosították.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában