Roadpol

2023.02.22. 11:23

Továbbra is nagy probléma a biztonsági öv, gyermekülés használata Hevesben

Magyarországon a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet által tavaly készített kutatás, országos felmérés eredményei szerint a biztonsági öv használata, a gyermekbiztonsági rendszerek alkalmazása továbbra is elmarad az európai uniós gyakorlattól.

HEOL

Ellenőrzés Egerben, a Rákóczi úton

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A felmérés szerint az járművezetők 88,5, a jobb első ülésen utazók 87,3, a hátul ülő utasok 57,1 százaléka használja csak a biztonsági övet, míg a gyermekek 60,9 százalékát rögzítik helyesen a gyermekbiztonsági rendszer segítségével – minderről a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság prevenciós Facebook-oldala számolt be.

Mint megjegyezték, a fenti adatok azért jelentenek komoly gondot, mert a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer olyan passzív biztonsági eszköz, amely alkalmas arra, hogy egy baleset esetén az elszenvedett sérülés súlyossági fokát csökkentse.

A passzív biztonsági eszközök használatának növelése érdekében a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság által idén február 13. és 19. között Roadpol Seatbelt elnevezéssel fokozott ellenőrzéssorozatot hajtottak végre. Az akció ideje alatt elsősorban a passzív biztonsági eszközöket nem használók kiszűrése és szankcionálása került középpontba.

Az ellenőrzések során a rendőrök lakott területen belül 207 járművezetővel, 58 első utassal és 45 hátul utazó személlyel szemben intézkedtek, mert nem hasaználták a biztonsági övet. Ezen kívül kilenc esetben fordult elő, hogy a gyermekkorú személyt nem rögzítették utazás közben a gyermekülésben. A járművezetőket helyszíni bírsággal sújtották a hatóság munkatársai.

A rendőrök ismét felhívták a figyelmet arra, hogy a biztonsági öv használata lakott területen kívül és belül, a gépjárműben tartózkodva elöl és hátul egyaránt kötelező. A biztonsági övet ne azért kössük be, mert a rendőrség ennek hiányát szankcionálja, hanem kizárólag saját és utastársaink élete és testi épségének védelme érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában