Munka ünnepe

2023.04.30. 11:25

Ünnepi ökölcsaták helyszíne volt 30 éve az egri Szépasszony-völgy május elsején

Május 1-jei verekedések borzolták a kedélyeket az ünneplő sokaságban az 1990-es évek elején Egerben, a Szépasszony-völgyben. A Heves Megyei Hírlap számolt be a történtekről Rénes Marcell és jelen sorok írója jóvoltából.

Szalay Zoltán

A Szépasszonyvölgyben már többször elszabadultak az indulatok

Forrás: Magyar rendőr / Fortepan

A munka ünnepének napján 1990-ben késő délutánra a Szépasszony-völgy büfésor mögötti füves részén a finom boroknak köszönhetően addigra már igen jó hangulatba került egy csoport. Közülük az egyik ünneplő egy másik, barátok alkotta, nem kevésbé mámoros társaság mellé vizelve könnyített magán. Utóbbiak nemtetszésüket fejezték ki, válaszul a kisdolgát végző sértegette őket. Hamar vita támadt, amibe az előbbi csapat két résztvevője is bekapcsolódott.

„Ki akar itt verekedni?” – kérdezte harsogva az egyikük. Erre a jelenlévők dulakodni kezdtek. A lökdösődés átváltott verekedésbe, a szemben álló felek többször is megütötték, megrugdosták egymást. A csatába egy asszony is beszállt. Később arra hivatkozott, hogy a férjét és a testvérét akarta megvédeni. A küzdelemhez csatlakozott egy fiatalkorú fiú is.

Eredményt végül nem hirdethettek az öklök harcában, mivel megérkezett a körzeti megbízott rendőr, aki szétválasztotta a hadakozókat, majd őrizetbe vette őket. Kiderült, hogy régi ismerősei voltak a rendőröknek az egymásnak eső személyek, hiszen már nem egyszer kerültek összeütközésbe a törvénnyel.

Rendőrségi kihallgatásukon a két társasághoz tartozók azzal védekeztek, hogy az ellentábor támadása matt kezdték csak el a verekedést. A csatázók valamennyien kisebb sérülést szenvedtek. A férjét megóvni kívánó hölgyet és az urát kórházba vitték orvosi ellenőrzésre.
Csoportos garázdaság bűntette miatt folytattak a verekedőkkel szemben büntetőeljárást.

Május 1-je a mámor és a harag jegyében

Békésnek, csendesnek indult az idei majális Egerben – tudósított az ünnepnapról 1991. május 2-án a Heves Megyei Hírlap. A cikk folytatása szerint mindaddig így volt ez, mígnem a Szépasszony-völgybe érkezett nagyobb, fiatalokból álló csoport tagjai fel nem riadtak a fejükbe szállt egri borocska utáni szendergésükből.

Dr. Farkas Sándor r. őrnagy, egri rendőrkapitány arról beszélt a megyei napilap munkatársának, hogy délután öt óra után az egyik párt fóruma alatt a részegségükből magukhoz térő ifjak közül húszán kiabálni kezdtek, lökdösődtek. Zavarták az eseményt. Az egyenruhások megfékezték őket, majd előállították mindüket a rendőrkapitányságra. Egy budapesti 16 éves férfi ellen garázdaság alapos gyanúja miatt indítottak eljárást, de a fiatalt szabadon bocsátották.

A völgyben viszont nem csillapodtak az ott maradt tizenévesek. Észrevették, hogy cigány hagyományőrző csoport készülődik a műsorát bemutatni. Többen a színpadhoz mentek, fajgyűlölő és fasiszta jelszavakat ordítoztak. A parancsnok felsorakoztatta a rendőröket, s felszólították a rendbontókat, hogy fejezzék be a randalírozást. Ám azok az egyenruhások ellen fordultak, egyre agresszívabbakká váltak. Előkerültek láncok, kések is, s egyikük gázspray-vel fújt le egy hatósági embert, akit utána kórházban kellett ápolni.

Ekkor a rendőri egység vezetője elrendelte a gumibot használatát, s végrehajtották az oszlatást. Egy arlói és egy egri tinédzserrel szemben hivatalos személy elleni erőszak bűntettének alapos gyanúja miatt indult eljárás.

A rendőrkapitány azt is hozzátette, hogy a botrányos jelenetek idejére az egyébként kötelezően előírt népes rendezőgárda java részének már híre-hamva sem volt…
 

 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában