Összefoglaló

2023.04.11. 14:55

Vízzel próbálta oltani a kigyulladt olajat a hatvani lakos, akit kórházba kellett vinni

A hétvégén és húsvéthétfőn 11 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem Heves vármegyei műveletirányítási központjába. A 4 tűzesetet és 3 műszaki mentést összesen 8 hivatásos és 1 önkéntes tűzoltóegység kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 3 téves és 1 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletre.

HEOL

Szombat

Egy lámpa töltője gyulladt ki délután Pétervására Ivádi útján. A családi ház tulajdonosa porral oltó készülékkel eloltotta a tüzet, megelőzve a nagyobb károkat. A város hivatásos tűzoltói átvizsgálták a helyiséget, a tűz nem terjedt át semmire - adta hírül a katasztrófavédelem.

Lesodródott az útról, majd a tetejére borult egy autó délután Feldebrőn, a Kossuth Lajos úton. Az egri hivatásos és verpeléti önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet, az autóban ketten utaztak, egyikük könnyű sérüléseket szenvedett.

Vasárnap

A tűzhelyen gyulladt meg a túlhevült olaj délután Hatvanban, a Dézsmaszéki utcában. A tűz a konyhaszekrényre és a páraelszívóra is átterjedt. A lakó a lángokat eloltotta, de a tűzoltás közben könnyű sérüléseket szenvedett, ezért a mentők kórházba szállították. A hatvani hivatásos tűzoltók átszellőztették az ingatlant, a még izzó tárgyakat pedig eltávolították a konyhából - írta a katasztrófavédelem a honlapján. 

Figyelmetlenségből lett a nagyobb baj Hatvanban
Figyelmetlenségből lett a nagyobb baj
Forrás: Bereczki László tűzoltó főtörzsőrmester - Hatvani HTP

További vasárnap történt esetekről is beszámolt a katasztrófavédelem:

Délután húsz négyzetméteren égett elszáradt növényzet az M3-as autópálya mellett, Karácsond térségében. A gyöngyösi hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat.

Este több mint egy köbméternyi trágya izzott Tarnazsadány határában. A hevesi hivatásos tűzoltók vízzel szüntették meg az égést.

Éjszaka két személyautó karambolozott Kálban, a Fő úton. Az ütközést követően az egyik jármű egy távközlési oszlopot is kidöntött. A füzesabonyi katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói áramtalanították az egyik kocsit, majd biztosították a helyszínt. A balesetnek nem volt sérültje. 

Hétfő

Három személyautó ütközött össze délután az M3-as autópálya 62-es kilométerénél, Atkár térségében. A gyöngyösi hivatásos tűzoltókat riasztották a helyszínre, az egység két autót áramtalanított, a harmadik, gázüzemű kocsi gáztartályát pedig elzárták. A járművekben összesen kilencen utaztak, a mentők két embert vizsgálatokra kórházba szállítottak, írták.

A sütés közben kigyulladt olajat, zsiradékot sokszor vízzel próbálják oltani az emberek. Ezt saját biztonságunk érdekében soha ne tegyük! Az égő olajba öntött víz hatására az olaj robbanásszerűen kivetődik az edényből. Emiatt a közelben tartózkodók égési sérüléseket szenvedhetnek, a kialakuló tűzgömb hatására pedig a konyhában lévő tárgyak meggyulladhatnak - hívták fel a figyelmet a kataszrófavédelem munkatársai.

Helyes oltási módok:

  • Az égő edényre, olajsütőre tegyünk fedőt, így az égés azonnal megszűnik, és azonnal zárjuk el, vagy kapcsoljuk ki a tűzhelyet.
  • A kereskedelmi forgalomban kapható lángmentesített takaróval fedjük le az égő edényt.
  • A konyhában tartsunk készenlétben olyan tűzoltó készüléket, amellyel a konyhában keletkező bármilyen tűz (elektromos, olaj) biztonsággal eloltható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában