Baleset

2023.05.07. 15:30

Elgázolta a zebrán az egri asszonyt, cserbenhagyta a hatvani férfi

Az elmúlt négy évtized kiemelt és tanulságos bűnügyei Heves vármegyében.

Sz. Z.

Halált okozó ittas járművezetés és minősített segítségnyújtás elmulasztása bűntettek elkövetésének vádjával állt 1984 tavaszán az Egri Városi Bíróság büntetőtanácsa előtt a 30 éves ifj. M. S. – közölte 39 esztendővel ezelőtt április 1-jei számában a Népújság. 

Az Egri Járási Ügyészség vádirata azt tartalmazta, hogy a férfi a történteket megelőző év decemberének elején a rokonaihoz érkezett pár napra Egerbe az ideiglenes lakóhelyéről. A találkozás örömére jó néhány pohár ital is lecsúszott a torkán. Ettől felbátorodva becsöngetett az elvált feleségéhez, hogy láthassa a közös gyermeküket. Ám összevesztek, s a vádlott az eredeti szándékával ellentétben, a Škoda Coupé személygépkocsijával visszaindult Hatvanba. 

Még a megyeszékhelyen, az akkori Lenin úton az autója bepárásodott ablakait törölgette menet közben, ezért nem vette észre a gyalogos-átkelőhelyen éppen áthaladó gyalogost. Utóbb a rendőrségen gyanúsítottként azt vallotta, hogy sem járművet, sem embert nem látott a helyszín közelében, csupán egy koppanást halott az autóján. A visszapillantó tükörbe beletekintve sem észlelt semmit, éppen ezért továbbhajtott. 

A védekezését azonban sem a rendőrség, sem a bíróság nem fogadta el. A halálos baleset helyszínén elvégzett helyszíni szemle adatai és az igazságügyi szakértői vélemény ugyanis azt igazolták, a vádlott 15 méterrel a gyalogátkelőhely előtt már enyhén fékezett. De ha valóban nem látta is a gyalogost, az ütközést kísérő hang hallatára kötelessége lett volna megállni. Nem beszélve arról, hogy a sértett felrepült a motorháztetőre, nekicsapódott a szélvédő üvegének, s betörte azt. 

A hatóságok úgy érveltek, hogy a terhelt pánikba esett, és menekülni próbált. Erre utal az is, hogy nem Kerecsend, illetve Hatvan felé folytatta az útját, hanem a legközelebbi jobb oldali utcába kanyarodott be, s visszatért a szülei lakására. 

Az eljárás során kiderült, hogy ifj. M. S.-t tíz évvel a történtek előtt halálos közúti baleset gondatlan okozásának bűntette miatt 8 hónap fiatalkorúak fogházában letöltendő szabadságvesztésre ítélték. 

Az elgázolt 53 éves egri asszonynak a járókelők próbáltak segíteni, de sajnos későn, a sérüléseibe a kórházba szállítása után belehalt. A már másnap őrizetbe vett gázoló először azt mondta a rendőröknek, hogy ellopták az autóját, s más okozta a balesetet. Miután bebizonyosodott, hogy ez nem igaz, attól kezdve beismerte a tettét. 

A bíróság a vádlottat nem jogerősen halmazati főbüntetésül három év és hat hónap börtönbüntetéssel sújtotta, s öt esztendőre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap)
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában