Újabb kamu

2023.05.05. 14:00

Felment az unokázós csalók tarifája: 12 milliót követeltek egy gyöngyösi idős asszonytól

A napokban több telefonos próbálkozás történt a mátraalji városban idős emberek kifosztására.

Sz. Sz. I.

Ismét megjelentek az úgynevezett unokázós csalók Gyöngyösön, figyelmeztetett a városháza. Közlésük szerint a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya arra hívja fel a figyelmet, hogy az elkövetők rendszerint úgy próbálnak pénzt kicsalni áldozataiktól, hogy arra hivatkoznak, hozzátartozójuk bajba került, és csak ők tudnak segíteni rajta.

A városháza a közleményében a napokban történt esetekről is beszámolt. Eszerint április 24-én 11 óra körül egy magát ügyvédnek kiadó férfi felhívott egy 75 éves gyöngyösi asszonyt azzal, hogy a fiát letartóztatták és Szlovákiába vitték, mert fegyvert és kábítószert próbált postán feladni. A férfi közölte azt is, hogy 3 millió forint óvadék ellenében a szlovák rendőrség szabadon engedné. Amikor az asszony részletes kérdéseket tett fel az üggyel kapcsolatban, a hívó a telefont letette. 

Még ugyanezen a napon 12 óra körül kapott egy telefonhívást ismeretlen számról egy másik kiszemelt áldozat is, egy szintén gyöngyösi, 72 éves asszony. Vele, egy magát dr. Szekeres Gábor ügyvédnek kiadó férfi közölte, hogy a fiát 12 millió forint óvadék ellenében engedné szabadon a szlovák rendőrség. Az idős édesanya a beszélgetést követően felhívta a fiát. Szerencsére egyik esetben sem adtak át pénzt a kiszemelt áldozatok, a csalóknak nem sikerült őket becsapniuk.

A városháza tájékoztatójában a rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy az idősebb hozzátartozók részére nagyon fontos tudatosítani és napra készen tartani a biztonságukkal kapcsolatos legalapvetőbb magatartási szabályokat:

  • Fel kell hívni a figyelmüket a csalókra, hogy fokozott fenntartással kezeljék az olyan telefonhívásokat, váratlanul jelentkező idegeneket, amikor valaki arra hivatkozik, hogy hozzátartozójukat baleset, vagy más tragédia érte, bajba került, kárt okozott, és azonnal pénzre van szüksége! 
  • Ne hajtsák végre a telefonon kapott utasításokat és ne árulják el, mennyi pénzt tartanak otthon! 
  • Ellenőrizzék le a telefonon kapott információ, balesetről, egyéb káreseményről, bajról szóló hír valóság tartalmát! Hívják fel közvetlen hozzátartozóikat! Hívják a rendőrséget a 112-es telefonszámon! Bátran kérjenek segítséget! Ne feledjék, ha baj van, a rendőrség az, aki segíteni tud és ezt nem pénzért teszi! Aki pénzt kér a segítségért, az a bűnöző!

A közleményben arra kérnek mindenkit, hogy ha nem is váltak áldozattá, vagyis nem sikerült becsapni őket, de kaptak hasonló tartalmú telefonhívást, értesítsék a rendőrséget. Segítségért fordulhatnak az áldozatsegítő szolgáltatást nyújtókhoz is az Egri Áldozatsegítő Központ 3300 Eger, II. Rákóczi Ferenc utca 10. címen, s 30 375 2176 telefonszámon vagy az [email protected] email-címen.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában