Katasztrófavédelem

2023.05.01. 11:24

Felügyelet nélkül hagyták a tüzet, emiatt teljesen megsemmisült egy ház Bodonyban + fotók

Március 17-én, pénteken hajnalban érkezett a bejelentés a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási központjába, amely szerint Bodony határában egy csaknem ötven négyzetméteres hétvégi ház lángokban áll.

HEOL

Kályhából kipattanó szikra okozhatta a tüzet

Forrás: Dulai Zoltán tűzoltó főtörzsőrmester

Arról, hogy tartózkodik-e valaki az ingatlanban, a bejelentőknek nem volt információja - derült ki a Katasztrófavédelem című szakmai folyóirat legújabb számából. A műveletirányító szakemberek a pétervásárai és a gyöngyösi hivatásos, valamint a helyi önkéntes tűzoltókat riasztották a helyszínre. Helyzeti előnyükből adódóan a bodonyi önkéntesek értek ki elsőként, és a megadott rádiócsatornán tájékoztatták a tűzhöz vonuló állományt, hogy a fából készült ház teljes terjedelmében ég, de vezetékes gáz nincs az épületben.

Tűzoltók a helyszínen
Forrás: Dulai Zoltán tűzoltó főtörzsőrmester 

A bodonyiak után a pétervásárai hivatásosok érkeztek ki, két perc múlva pedig a gyöngyösi tűzoltók is a helyszínen voltak. Ilyen esetekben kulcsfontosságú, hogy folyamatos legyen a víz utánpótlása. Itt azonban a munkálatok megkezdésekor kiderült, hogy a közelben lévő tűzcsap nem működik. A műveletirányítás segítségével a beavatkozó állomány mintegy kétszáz méterre talált egy másik tűzcsapot, onnan kellett kiépíteni az oltáshoz szükséges vízellátást. Amíg ezen dolgoztak, az áramszolgáltató szakemberei leválasztották a házat az elektromos hálózatról. ezután tizenhárom tűzoltó három vízsugárral több oldalról támadta a tüzet, csaknem egyórányi megfeszített munkával elfojtották a lángokat, már csak az izzó és parázsló részek maradtak. Azonban ahhoz, hogy a tűz ne gyulladjon vissza, a tűzoltóknak az utómunkálatok során valamennyi izzást meg kell szüntetniük.

Teljesen leégett az épület
Forrás: Dulai Zoltán tűzoltó főtörzsőrmester 

A faház tetőszerkezetében és a falaiban a parázsló részek eloltása volt a következő feladat, ezt azonban az épületet körülvevő fák akadályozták, így először a tujafák gallyait kellett levágni, a falhoz közelieket pedig kivágták. Ezután létrákról eltávolították a tetőszerkezet lemezelemeit, úgy már hozzáfértek az izzó részekhez. A tűz keletkezésekor a házban nem volt senki, a tulajdonos később érkezett meg. Ő mondta el, hogy miután begyújtott a cserépkályhába, elhagyta a házat, de arra a legrosszabb álmában sem gondolt, hogy mire visszaér, a ház szinte teljesen megsemmisül.  Nem zárható tehát ki, hogy a kályhából kipattanó szikra, vagy kicsapódó láng miatt égett le az épület. Az volt a szerencse, hogy senki nem sérült meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában