Katasztrófa

2023.06.22. 12:55

Mindene odalett a nagyrédei néninek a viharban + fotók

Lakhatatlanná vált egy idős nő háza Nagyrédén a vihar nyomán.

G.R.

Viharkár a Dózsa György utcában - Nagyréde

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Brutális erővel csapott le a hőség nyomában érkező felhőszakadás június 21-én éjszaka Heves vármegye több településén is.

– Nagy süvítés után egy nagy buhanást hallottam, akkor szakadhatott le a tető. Megmozdulni se mertem, mert sötét volt, villany se volt már – mesélt a szerdai éjjeli viharkor átélt rémületről a nagyrédei Dózsa György utcában lakhatatlanná vált ház tulajdonosa, Erki András Lászlóné.

A néni azt mesélte munkatársunknak, hogy 1975 óta él Nagyrédén. Ide jött férjhez. Gyakran tartózkodik a szintén az utcában lakó fiáéknál, de amikor szerda éjjel nagy dörgéssel, villámlással vihar kerekedett, éppen otthon volt, egyedül. Ahogy ő fogalmazott, megszokta a helyet, szeretett ott lenni.

Amikor csend lett, telefonált a fiának, hogy neki nem esett baja, de a házzal nagy a baj. Mire kimerészkedett már ott voltak a tűzoltók, valamelyik szomszéd hívhatta őket.

– A vihar leszakította a nagyrédei Dózsa György úton egy lakóház tetejét. A tető rászakadt a villanyvezetékre is, így  az áramszolgáltató szakemberei és a gyöngyösi hivatásos tűzoltók avatkoztak be. A ház lakhatatlanná vált – ezt már Nagy Csaba, a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője mondta el munkatársunk kérdésére.

Nem a nagyrédei vályogház az egyetlen, amelyben hatalmas kárt tett a rekkenő hőség után érkező éjszakai vihar szerdán. Ahogy arról korábban már beszámoltunk , Egerben a Gólya utcát torlaszolta el egy fa  szerda éjjel, Gyöngyöspata és Szücsi, valamint Besenyőtelek és Kömlő között, illetve Szarvaskő közelében a 25-ös főúton is kidőlt fa okozott útakadályt. A vonatközlekedésben is fennakadást okozott. Nagy Csaba tájékoztatása szerint később további károkról, mentésekről is beszámolnak majd.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint: napos idő várható általában kevés gomoly- és fátyolfelhővel, de az északkeleti, keleti tájakon kisebb körzetekben erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Arrafelé helyenként zápor, zivatar is kialakulhat. A déli, délkeleti szél többnyire mérsékelt marad, de zivatarok környezetében akár viharos lökések is előfordulhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában