Simli

2023.06.26. 10:01

Nem fizetett a zenéért, ha bírságot se perkálja, fogházba mehet az egri szórakozóhely tulaja

Jogdíjat kellett volna fizetniük a felhasznált zenékért, illetve szoftverekért.

HEOL

670249444

Fotó: DisobeyArt

Egy azóta már megszűnt gazdasági társaság évekkel ezelőtt elmulasztotta a jogdíjfizetést annak ellenére, hogy az általuk működtetett egri szórakozóhelyen folyamatosan zenét szolgáltattak a vendégeknek. Emiatt nyomozás indult az ügyvezető ellen, aki ígéretet tett arra, hogy pótlólag rendezi a számlát az Artisjus felé, derül ki az Egri Járási Ügyészség közleményéből.

Minden magyarországi nyilvános zeneszolgáltatás olyan tevékenység, aminek kapcsán a zenefelhasználónak jogdíjat kell fizetnie az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület számára. Hazánkban ez az a szervezet, ami kizárólagosan végzi a zeneszolgáltatással kapcsolatos közös szerzői jogkezelést mind az előadók, mind a szerzők vonatkozásában – írta Dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész. 

Az Egri Járási Ügyészség erre tekintettel közvetítői eljárásra utalta az ügyet, ám a gyanúsított nem tartotta meg a szavát, utólag sem fizetett, ezért nemrégiben vádemelésre került sor vele szemben. A bíróság a bűnügyben a múlt héten hozott büntetővégzést, mellyel – az ügyészi indítvánnyal egyezően – szerzői joghoz kapcsolódó jog megsértésének bűntette miatt 225 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a vádlottat. A büntetés meg nem fizetése esetén az egykori ügyvezetőnek százötven napot kell fogházban töltenie – egészítette ki a sajtószóvivő ügyész. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában