Bűnügy

2023.08.30. 08:39

Elsikkasztotta az építőanyagra kapott pénzt, ezzel több mint 7 milliós kárt okozott egy férfi Eger mellett

Az Egri Járási Ügyészség vádat emelt egy 43 éves büntetett előéletű férfival szemben, aki még 2020-ban elvállalta egy lakóház felépítését egy Eger melletti településen, de az anyagvásárlás céljára átvett több millió forint nagy részét elsikkasztotta. Építőanyag híján persze a ház sem épülhetett fel.

Dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész szerdán arról tájékoztatta portálunkat, hogy a vádirati tényállás szerint a férfi szóban kötött egyezséget a sértettel a magánberuházás kivitelezéséről, vállalva, hogy szeptemberre beköltözhető lesz a tervezett épület. Ezt követően összesen több mint nyolc millió forint készpénzt vett át előlegként azzal, hogy abból megveszi és a helyszínre szállítja a kivitelezéshez szükséges anyagok jelentős részét. Márciusban két ismerősével nekilátott az alapok kiásásának is, ám a falazás már félbe maradt, mert ahhoz hármuknak mindössze pár száz tégla állt a rendelkezésére. A torzót látva a megbízó számon kérte a munkálatok elmaradását, mire a vádlott hitegetni kezdte, sőt utóbb még egy hamis tartalmú vállalkozói szerződést is aláíratott vele.

A nyomozás során a gyanúsítottként kihallgatott terhelt úgy nyilatkozott, hogy az átvett pénzből megvette ugyan a ténylegesen beépített anyagokat, azonban csaknem hét és fél millió forintot a saját maga és két segédje napi 25 ezer forint összegű díjazására fordított, a maradékot pedig elkötötte, „mivel valamiből élniük is kellett”.

Az ügyészség a nyomozás befejezését követően – a sértett egyetértésével – közvetítői eljárásra utalta az ügyet annak érdekében, hogy a károsult hozzájuthasson a pénzéhez. Ez az eljárás azonban eredménytelenül zárult, mivel a terhelt nem jelent meg a kitűzött megbeszéléseken, távolmaradását előre nem jelezte, és annak okát utólag sem igazolta. A sértett ezért kérte a büntetőeljárás folytatását. A járási ügyészség erről határozatban rendelkezett, majd a folytatás keretében vádat emelt az elkövetővel szemben.

A vádhatóság most jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja a férfit. A vádirat arról tartalmaz mértékes ügyészi indítványt, hogy a bíróság az előkészítő ülésen ítélje másfél év börtönre és két év közügyektől eltiltásra a sikkasztót, egyben kötelezze őt 7 millió 360 ezer forint kártérítés megfizetésére a sértett számára.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Szendi Péter/vaol.hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában