Lódarázs

2023.09.07. 18:04

Lódarazsak rémisztegetnek Hevesben is, csípésük súlyos esetben halálhoz vezet

A legsúlyosabb következmény az egész szervezetet érintő allergiás reakció, az úgynevezett anafilaxia.

Molnár Helga

Lódarazsak ijesztettek rá a maklári ovisokra, erről írtunk a napokban. Varró Attila, darázsvadász az eset kapcsán elmondta, ahogy arról hallhattunk, idén már több ember halt meg lódarázscsípés miatt. Az óvodásokra nagyobb veszélyt jelentenek, hiszen eleve nagyobbak, ahogy a fullánkjuk, s a benne lévő méreganyag. 

Megkerestük az Országos Mentőszolgálatot, vannak-e adataik lódarázscsípéses esetekről.
– Statisztikai vizsgálatunk külön nem terjed ki a lódarázscsípésre, emiatt erről számszerű adatokkal nem tudunk szolgálni – tudatta portálunkkal Leskó Diána, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs munkatársa.

Megkértük arra is a szakembereket, adjanak tanácsot csípés esetére. Általánosságban méh-, illetve darázscsípés (lódarázs is) esetén elmondható, a rovarcsípés során méreganyag kerül a szervezetbe, ami szinte minden esetben kisebb-nagyobb helyi reakciót, akut gyulladást vált ki.
– A csípés helyén kialakuló fájdalmas, vörös duzzanat jelenhet meg, ami egy helyi reakció, és leggyakrabban teljesen veszélytelen. Fontos tudni ugyanakkor, hogyha a rovarcsípést követően testszerte viszkető kiütések, légzési-, nyelési nehezítettség, rekedtség, hányás-hasmenés jelentkezik, akkor azonnal mentőt kell hívni, mert ezek allergiás reakcióra utalhatnak. A legsúlyosabb következmény az egész szervezetet érintő allergiás reakció, az úgynevezett anafilaxia, amely életveszélyes szövődmény, és akár a beteg halálához is vezethet rövid időn belül. Súlyos allergiás reakció azonnali sürgősségi ellátást igényel. Amennyiben valaki ismerten allergiás a méh-, illetve a darázscsípésre, és rendelkezésre áll életmentő adrenalin injekció (EpiPen), akkor azt azonnal alkalmazni kell, és mihamarabb mentőt kell hívni – részletezte.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában