Bűnözés

2023.09.27. 17:27

Lopnak ez előkertekből, megoldást várnak a felnémetiek

Előkertekből, garázsfeljárókról tűntek el értékek Egerben a Pásztorvölgyben. A Felnémeti városrészen élő olvasónk szeretné, ha többször járna arra a rendőrség vagy térfigyelő kamerákat telepítenének.

Szabadi Martina Laura

Felnémeten megszaporodtak a lopások

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az utóbbi hónapokban Felnémeten a Pásztorvölgy környékén megszaporodtak a bűncselekmények: a házak kertjeiből folyamatosan tűnnek el kisebb-nagyobb értékű tárgyak, felszerelések. Mivel kertvárosi részről van szó a családi házak előtt garázsfeljáró, előkert áll. Ezek általában kis kerítéssel vannak körbehatárolva. A tárgyak innen tűntek el. Aki elvitte, át kellett másznia egy kerítésen, vagyis magánlaksértést és persze eltulajdonítást követett el – mesélte olvasónk akinek szülei élnek a Pásztorvölgyben, tőlük egy nehéz kőszobor tűnt el. 

– Szüleim is – ahogy sok más lakó is – jelezték a rendőrség felé ezeket, tudnak az megszaporodott esetekről. Nagy fényerejű, mozgásérzékelő lámpát szereltek fel az előkertbe és a garázsajtót is lecserélték. Ez mind költséggel járt, de félnek, nehogy a garázst és az autójukat törje fel valaki, mert azt már nem tudnák anyagilag megoldani. Hajnalban vagy éjjel járkáló idegent a mai napig látnak a helyi lakók, többek között a szüleim is. Ez az idegen fura módon nézelődik a házak környékén, be-benéz a kertekbe; más azt vette észre, hogy a ház előtt, az utcán álló autóját „piszkálja” egy idegen. Senki nem tesz semmit, azonban az emberek igenis tartanak a közbiztonság fellazulása miatt és emellett az ingatlanok még jobban elértéktelenednek ezen a környéken! Szerintem egy térfigyelő kamera és járőrözés a nap különböző időpontjaiban: délután, este, éjjel, hajnalban segítene – írta olvasónk.

Észrevételeiről megkérdeztük a városrész önkormányzati képviselőjét is. Bódi Zsolt képviselő a közgyűlések alkalmával számos alakalommal jelezte már az egri rendőrkapitánynak, ha probléma volt a körzetében a közbiztonsággal. Portálunknak azt mondta, ezekről az esetekről is tud.

– Mint Felnémet önkormányzati képviselője természetesen tudok az esetekről! Többször egyeztettem, egyeztetek a rendőrség illetékes kollégáival bűnügyi osztályvezetővel, körzeti megbízottal. A lakosok is megkeresnek a sajnálatos esetek megtörténte után – közölte portálunkkal Bódi Zsolt.

– Véleményem szerint ez nem a „megélhetési bűnözés” kategóriájába tartozik, habár ezzel a megnevezéssel sem értek egyet! A kiváltó ok leginkább a drog. Egyre szélesebb körben terjesztik a legálisan kapható szereket, melyeket kábítószerként használnak, és az illegális drogokat is! Nálunk, Felnémeten ennek a központja az úgynevezett Béke telep. Itt szinte mindennaposak a drog hatása alatt kábultan kóborló, tántorgó emberek. Szomorú, hogy a rendőrségnek nincs hatásköre megfelelő intézkedéseket foganatosítani – ismertette véleményét. Kitért arra is, hogy úgy látja, mivel általában az ellopott tárgyak értéke nem éri el a törvényi minimumot ami 50 ezer forint, így nem kerülnek letartóztatásba az elkövetők.

– Többszöri eset után lehetőség lenne a hosszabb fogvatartásra, de valamiért ez nem történik meg. Viszont vannak pozitív esetek, még ha csekély számban is. A közelmúltban tetten értek két elkövetőt lopás közben és lakossági összefogással visszatartották őket a rendőrség kiérkezéséig. Úgy gondolom, hogy több rendőrre, több járőrözésre, több térfigyelő kamerára lenne szükség. Mindig arra bátorítom a lakosokat, hogy minden esetet jelenteni kell a rendőrségnek. Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk értékeinkre – fogalmazott Bódi Zsolt.

Az olvasónk által részletezett esetekről a rendőrséget is megkérdeztük, amint választ kapunk, beszámolunk róla.

Korábban autókat tört fel egy tolvaj Felnémeten, őt elfogták, és még egy biztonsági kamera is levideózta éjjeli tevékenykedését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában