Heol.hu podcast

2023.09.12. 19:55

Ügyészként a bűnt üldözte, ügyvédként a bűnözőket is védte, ismeri ezért a buktatókat dr. Magyar Elemér

Dr. Magyar Elemér évekkel ezelőtt visszavonult már az aktív ügyvédi pályáról. Mielőtt büntetőperekben védőügyvédként dolgozott, húsz évig ügyész is volt. Elmondható tehát, hogy egyaránt jól ismeri a bűnügyekben mind a vádlói, mind a védői oldalon jelentkező buktatókat és mentalitást. Vele azokról a "könnyebb utakról" beszélgettünk, amelyek az igazságszolgáltatásban hibákhoz vezetnek, s ami miatt akár emberölések elkövetői is megússzák a büntetést.

Sike Sándor

Dr. Magyar Elemér, nyugalmazott ügyvéd

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Podcastünkben a védőügyvéd felidézi a szerencsétlen sorsú, magával önkezével végző Pusoma Dénes ügyét, aki az ivádi gyilkosság első elítéltje volt, mind kiderült ártatlanul. Később ugyan megkerült – és el is ítélték – a valódi tettes, de Pusoma Dénes nem tudta kivárni, hogy megkapja a kártérítést az államtól, a temetőben felakasztotta magát.

Szó esik egy nagyon régi kettős gyilkosságról is: Karácsondon, az éjszakai munkából hazatérve 1968 őszén találta vérbefagyva feleségét és 12 éves gyermekét egy vasutas. A későbbi vádlottat háromszor ítélték halálra, de legvégül bizonyítottság hiányában felmentették. Ennek az esetnek is sok tanulsága van. Például, hogy a felmentéskor Ebneth Sándort védő idősebb Bárándy György azzal döntötte meg a bizonyítékok egyikét, hogy az áldozatok vérével szennyezett nadrágot, amit a terhelt a gyilkosság idején viselt, rápróbáltatta a vádlottra: nem ment rá, pedig Ebneth fogyott is az előzetesben.

Szó van a Kaiser ügyről is. Őt a Móri mészárlásként elhíresült bankrablás elkövetőjeként ítéltek el. Aki feldobta őt 25 millió forintot kapott az államtól. Utóbb megkerültek azonban az igazi tettesek.

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában