Ítélet

2023.09.10. 11:25

Elítélték a verekedő hatvani kamaszbandát: 5 ezer forint volt a védelmi pénz

Súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntettének kísérletének és más bűncselekmény elkövetésének ügyében hozott ítéletét a közelmúltban a Hatvani Járásbíróság, amelyben is mindhárom fiatalkorú vádlottat – próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztéssel sújtotta. Az eset még 2019 decemberében történt.

Sike Sándor

A fellebbezések miatt nem jogerős ítéletében a bíróság a vádirati tényállást elfogadva hozott döntést. E szerint közel négy esztendeje azon a december 7-i estén egy élelmiszerbolt előtti közterületen a fiatalkorú vádlottak beszélgetést kezdeményeztek a sértettel, majd elkísérték őt egészen a vasúti kapubejáróig, ahol tettleg bántalmazták. A bántalmazást követően sértett a helyszínről elszaladt, a vádlottak követték, majd utolérték.

Ekkor a sértettet a fiatalkorú R. Á. több alkalommal ököllel megütötte és megrúgta. A támadás áldozata a bántalmazás következtében nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett el. Ezzel azonban még nem ért véget a kálváriája: miután a vádlottak látták a sértett kiszolgáltatott helyzetét, azt, hogy a bántalmazás milyen hatást gyakorolt rá, elhatározták, hogy pénzt is szereznek tőle.

Ebben már a fiatalkorú harmadrendű terhelt volt a kezdeményező, aki ki is szabta a tarifát – fejenként öt-öt ezer forintot – annak érdekében hogy a további verést elkerülhesse a megtámadott. Még a szorzási műveletet is elvégezte a fiatalkorú vádlott, amikor azt mondta a sértettnek, hogy másnap reggel 8 órára hozzon magával 15 ezer forintot. Ha mégsem tesz így, azzal fenyegették, hogy megkeresik és megverik, mert tudják, hol lakik. 

A fenyegetés a sértettben komoly félelmet keltett, és megígérte a vádlottaknak, hogy másnapra viszi a pénzt. Ezt követően sértett "szabadon" eltávozott a helyszínről. Másnap mindhárom vádlott megjelent a sértett lakóhelyén, ahol viszont már rendőrök várták és igazoltatták őket.

Az elsőfokú bíróság az elsőrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett zsarolás bűntettének kísérletében, társtettesként elkövetett garázdaság bűntettében,  társtettesként elkövetett testi sértés vétségében  és társtettesként elkövetett testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek – közölte portálunkkal Hoszné dr. Nagy Tímea bíró.

Az Egri Törvényszék sajtószóvivőjének tájékoztatása szerint a kiszabott halmazati büntetés két év szabadságvesztés, amely végrehajtását a maximális öt év próbaidőre függesztette fel. Azt is megállapította a járásbíróság, hogy a szabadságvesztést – annak végrehajtása esetén – fiatalkorúak börtönében kell letölteni. Ebben az esetben a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontja a büntetés 2/3 részének kitöltését követő nap. Az is megállapítást nyert, hogy Fk. R. Á. pártfogó felügyelet alatt áll.

A másodrendű vádlottat a bíróság bűnsegédként elkövetett zsarolás bűntettének kísérletében, társtettesként elkövetett garázdaság bűntettében és  társtettesként elkövetett könnyű testi sértés vétségében találta bűnösnek, ezért őt – halmazati büntetésül – egy év hat hónap szabadságvesztésre ítélte. A bíróság a kiszabott szabadságvesztés végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette. A szabadságvesztést annak végrehajtása esetén fiatalkorúak fogházában kell végrehajtani, melynek esetére a bíróság megállapította, hogy a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontja a büntetés 2/3 részének kitöltését követő nap. Az ítélet szerint a másodrendű vádlott pártfogó felügyelet alatt áll.

A bíróság a harmadrendű terheltet bűnösnek mondta ki zsarolás bűntettének kísérletében, társtettesként elkövetett garázdaság bűntettében, társtettesként elkövetett testi sértés vétségében, társtettesként elkövetett testi sértés bűntettében és testi sértés bűntettében. Az ő halmazati büntetése két év szabadságvesztés, aminek a végrehajtását a bíróság öt év próbaidőre függesztette fel. Végrehajtás esetén a harmadrendű vádlott is a büntetés 2/3 részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra, és ő is pártfogó felügyelet alatt áll.

A bíróság kötelezte az elsőrendű vádlottat  100 ezer 607 forint, a másodrendűt 86 ezer 472 forint, míg a harmadrendű terheltet 26 ezer 305 forint bűnügyi költség megfizetésre, továbbá az első- és harmadrendű vádlott egyetemlegesen kötelesek megfizetni 160 ezer 582 forintot, mindhárom terhelt 51 ezer 89 forint bűnügyi költséget a Magyar Állam javára. A bíróság megállapította továbbá, hogy 127 ezer 400 forint eddig felmerült bűnügyi költséget az állam viseli.

 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában