Bűnügyek

2023.10.20. 09:20

Hollandiában fogták el a rendőrök a droggal kereskedő Heves vármegyei nőt

A bűntények megelőzése, a bűnözési helyzet nyomon követése, a nyomozóhatósági, szabálysértési, valamint a közlekedési és a rendészeti jogkörök gyakorlása. A hazai jogszabályok hatalmazzák fel mindezek elvégzésére a rendőröket. A feladataik annyira szerteágazóak, hogy jó tudnunk, mit tehetnek meg, és mit nem. Az alábbiakban azt vizsgáljuk, mikor, miért foghatnak el, állíthatnak vagy vezethetnek elő embereket.

Dr. Szalay Zoltán

Több mint öt esztendeje, pontosan 2018. május 6-án este nyolc óra után futott be a bejelentés a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába arról, hogy Gyöngyösön, a Batthyány téren a figyelmes polgárok egy nőt tartanak vissza, aki egy lakatlan házból jött ki és el akart menekülni. 

A hamar a helyszínre érkező egyenruhások kis idő múlva egy tarnazsadányi nőt fogtak el, és előállították a mátraaljai város rendőrkapitányságára. A nyomozók azzal gyanúsították, hogy az előző két napon valamiképpen többször bejutott a lakásba, ott kutatott, s végül ellopott egy gázpalackot. Kihallgatása után lopás vétség gyanúja miatt indítottak ellene eljárást. 

A rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény (Rtv.) részletesen is szabályozza a 33. szakaszában, hogy a rendőr mikor köteles elfogni és az illetékes hatóság elé állítani valakit. 

A szabályozásnak megfelelően először is akkor, ha bárkit – mint fenti esetünkben – szándékos bűncselekmény elkövetésén érnek tetten akár a polgárok, akár a kék egyenruhások. Az is okot ad az elfogás és előállítás intézkedések alkalmazására, ha valaki ellen hazai, illetve nemzetközi vagy európai elfogatóparancsot adtak ki. 

Ez történt tavaly szeptember 8-án az egyik vármegyénkbeli faluban, ahol a Budapesti Rendőr-főkapitányság Célkörözési Osztálya a Füzesabonyi Rendőrkapitányság és a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársaival együttműködve egyik éjszaka rajtaütöttek egy bujkáló körözött pároson, Sz. Brigittán és élettársán, V. Lászlón. A nővel szemben egyébként hat elfogatóparancs volt érvényben, mégpedig bűnpártolás, állatkínzás, rablás és lopás gyanúja miatt. A férfit orgazdaság és lopások elkövetése miatt keresték. 

Miután elfogták őket, a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe kerültek, ahol mindjárt el is kezdhették a velük szemben korábban kiszabott börtönbüntetésük letöltését. 

Gyakori manapság az, hogy azért csapnak le a bűnüldözők gyanúsítottakra, mert kábítószerrel összefüggő bűntényeket valósítanak meg. Az idén majdnem egy hónapja a Füzesabonyi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya, a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Alosztálya, illetve a Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alosztálya munkatársai közösen kutatást tartottak két kompolti lakos otthonában. Információt szereztek előzőleg ugyanis arról, hogy az illetők kábítószert árusítanak a községben. Az akciójuk eredményesnek bizonyult, hiszen a lakásban a rendőrök kábítószergyanús fehér port, a drog terjesztéséhez szükséges csomagolópapírt, továbbá mérleget, s több mint negyven alufólia pakettet találtak, majd foglaltak le. Rengeteg készpénzre is bukkantak. Új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást ellenük, s egyúttal kezdeményezték a letartóztatásukat. 

A büntetőtörvény 33. paragrafusa értelmében a rendőrnek azt is el kell fognia és elő kell állítania, akinek az őrizetét, a letartóztatását, az előzetes kényszergyógykezelését, az elmeállapotának a megfigyelését rendelték el. S azt is, aki Magyarországon jogellenesen tartózkodik, valamint akinek a büntetés-végrehajtási őrizete szükséges. 

A közelmúltban írt a Heol.hu arról, hogy hat éve keresték szűkebb hazánk hatóságai F. R.-t kábítószer-kereskedelem bűncselekmény megvalósítása miatt. A nő ellen bírói szakban lévő ügyben adtak ki először hazai, majd pedig európai és nemzetközi elfogatóparancsot. Felkerült egyúttal a hölgy a TOP 50-es körözöttek listájára is. 

A Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság kérte hivatalosan a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) célkörözési egységének a segítségét. A vármegyei nyomozóknak kiterjedt és rendkívül alapos felderítőmunka során sikerült olyan információkat beszerezniük, hogy a szökevény Hollandiában tartózkodhat. 

Ekkor a KR NNI Célkörözési Osztálya a Célkörözési Egységek Európai Hálózatán keresztül felvette a kapcsolatot a holland társhatósággal, s a holland rendőrök a velük megosztott információk alapján elfogták a körözött asszonyt. Őrizetbe vették, s a kiadatásáról később döntenek. 

Előállítható az Rtv. szabályozása szerint az, aki a rendőr felszólítására nem tudja magát hitelt érdemlően igazolni, vagy azt megtagadja. Emellett az, aki bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható, akitől hatóságok előtti bizonyítás érdekében vizeletvétel vagy véralkohol-vizsgálat céljából vérvétel, s műtétnek nem minősülő egyéb mintavétel szükséges. Előállíthatja továbbá a rendőr szülői felügyelet vagy a gyámság, s a nevelőszülőnél vagy gyermekotthonban történő elhelyezés hatálya alól magát engedély nélkül kivonó személyt, s azt a gyermeket, akinek a felkutatását és előállítását bírósági végrehajtással rendelték el. Emellett a pártfogó felügyelet előírásait megszegő egyént, s azt, aki felszólítás után sem hagyja abba a szabálysértést. 

Fontos tudni, hogy a rendőrség az előállítással a személyi szabadságot csak a szükséges ideig, de legfeljebb 8 órán át korlátozhatja. Indokolt esetben ezt a rendőri szerv vezetője egyszer négy órával meghosszabbíthatja. Az előállítás időtartama a rendőri intézkedés kezdetétől számít. A törvény előírja, hogy az előállítottat az előállítás okáról tájékoztatni kell, s igazolást kell adni arról, mennyi ideig tartott az intézkedés. 

Szökevények előállítása

A rendőrségről szóló törvény rendelkezése értelmében olyan emberek sorolandók ebbe a körbe, akik az őrizet, a letartóztatás, a kiadatási, az ideiglenes átadási, továbbá az átadási letartóztatás, az ideiglenes végrehajtási letartóztatás, a szabadságvesztés vagy az elzárás végrehajtása során megszöktek. S azok is, akik a fogva tartás helyéről engedéllyel eltávoznak, de oda nem térnek vissza, a bűnügyi felügyelet, a távoltartás előírásait megsértik. S persze azok is, akik az előzetes kényszergyógykezelés, az elmeállapotuk megfigyelése, a kényszergyógykezelés vagy a javítóintézeti nevelés alól magukat kivonják. 

Az előbbiekhez képest eltérőek az elővezetés szabályai. Az Rtv. 34. szakasza úgy rendelkezik, hogy ha másként nem teljesíthető az elővezetés, akkor az elővezetettet legfeljebb 12 órára vissza lehet tartani. Ha az illető cselekvőképességet érintő gondnokság alatt áll, az intézkedés tervezett időpontjáról előzetesen a gondnokot értesíteni kell. 

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában