Szén-monoxid

2023.10.07. 19:55

Minden, amit a gyilkos gázról tudni kell: az egri tűzoltó azt is elárulta, riaszt-e a macska

A csendes gyilkosnak is nevezett szén-monoxid nem véletlenül kapta ezt a nevet. Rendkívül veszélyes gázról van szó, s a fűtési szezonban még inkább megnő ennek kockázata. Nagy Csaba, a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője portálunkkal megosztotta, hogyan előzhetjük meg a bajt, s hogy mit kell tudni az akár halált is okozó gázról.

Fekete-Vadászi Erika

A csendes gyilkosnak minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet, amely nyílt lánggal működik. A szén-monoxid tökéletlen égés következtében jön létre, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz vagy vízmelegítő környezetében nincs elég levegő, vagy meghibásodik. Veszélyt jelent egy műszaki vizsgálat nélkül felszerelt fűtőeszköz, illetve az is, ha nem megfelelő a szellőzés. Hasonló veszélyforrást okozhat a gépjárművek zárt térben – például garázsban, mélygarázsban vagy alagútban – történő üzemeltetése is. Kerüljük az ilyen helyeken való huzamos tartózkodást, a járművet csak a feltétlenül szükséges ideig járassuk, és ha van, figyeljük a szén-monoxid-érzékelő jelzését, hívja fel a figyelmet Nagy Csaba.  

A hidegebb időszakban gyakrabban riasztják a tűzoltókat a mérgező gáz miatt, de a sajtószóvivő kihangsúlyozta, hogy ahol nyílt lánggal működő vízmelegítőt használnak, ott egész évben veszélyt jelent a szén-monoxid. A fűtési szezonban több tüzelő-, fűtőberendezést használunk, így még több esély van rá, hogy szén-monoxid keletkezzen lakhelyünkön.

Vannak, akik azt hiszik, a háziállatuk mellett biztonságban vannak, mert úgy vélik, azok jelzik a gyilkos gáz jelenlétét. 

Lássuk, tévhitről van-e szó. 

– A szén-monoxidot emberi érzékszervekkel nem érzékeljük, hisz ez egy színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél egy kicsivel könnyebb, mérgező gáz. Ez egy tévhit, hogy a háziállatok kiszagolják, s ezért nincs szükség érzékelő készülékre. Heves vármegyében is elfordult már, hogy a tűzoltók mérőműszerei kimutatták a gázt az ingatlanban, de a család macskája ezt nem jelezte. A kisállatnak amúgy sem ez a dolga. Ha növelni akarjuk biztonságunkat, akkor érdemes szén-monoxid-érzékelőt vásárolni – tudtuk meg Nagy Csabától. Kiemelte, érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. Vásárlásnál keressük a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező és megfelelő minőségű készülékeket. A néhány ezer forintos érzékelők megbízhatósága jellemzően nem megfelelő, ezek hamis biztonságérzetet keltenek bennünk.

– Fontos, hogy a szén-monoxid-érzékelők csak akkor tudják betölteni funkciójukat, ha megbízható típust szerzünk be, és azt a gyártó előírásainak megfelelő helyre és megfelelő módon telepítjük. Jellemzően a veszélyforrástól egy és három méter között kell elhelyezni, de minden otthon kialakítása más. Az elhelyezésben a kéményseprők is tudnak tanácsot adni. Ezeknek érzékelőknek is van szavatossági idejük, az élettartamuk általában hét év, fontos, hogy lejárat előtt le kell cserélni a készüléket – húzta alá.

 Nagy Csaba megosztotta portálunkkal, hogy a csendes gyilkos belélegezve gátolja a vér oxigénszállító képességét, mivel erősen kapcsolódik az oxigént szállító hemoglobinhoz. A kis fokú szén-monoxid-mérgezés nehezen észrevehető, hiszen a tünetek, vagyis a rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger és fáradtság könnyen összetéveszthetők egyéb betegségek tüneteivel. Magas szén-monoxid-koncentráció esetén már ájulás és néhány percen belül halál is beállhat.

Szűkebb hazánkban is több esetben okozott már bajt a csendes gyilkos. 

– Vármegyénk tűzoltói 2022-ben 37-szer vonultak szén-monoxid miatt. A gyilkos gázt 33 esetben telepített szén-monoxid-érzékelők jelezték.  Az érzékelők terjedésének köszönhetően halálos baleset tavaly nem történt vármegyénkben, azonban öten szenvedtek valamilyen fokú mérgezést. Ebben az évben már most 33 alkalommal vonultak a szakemberek a csendes gyilkos miatti riasztásokra. Halálos mérgezés idén még nem történt vármegyénkben, azonban hatan szenvedtek valamilyen fokú szén-monoxid-mérgezést – részletezte a szóvivő. Azt is elmondta, hogyan előzhető meg a szén-monoxid kialakulása. 

Fontos, hogy a nyílt lánggal égő tüzelő-, fűtő-, vízmelegítő és főzőeszközök telepítését bízzuk szakemberre, s mivel ezek a berendezések a szoba levegőjét használják az égés során, biztosítani kell a levegő utánpótlását. Évente tisztíttassuk ki és vizsgáltassuk felül a nyílt lánggal működő eszközöket. Tegyük lehetővé, hogy a kéményseprő el tudja végezni az időszakos ellenőrzést. Az ajtók, ablakok cseréjénél pedig ügyeljünk rá, hogy legyen résszellőző az újonnan beépített, jól záródó nyílászárókon.

– A páraelszívó és a nyílt lánggal égő berendezés együttes működése is hozzájárulhat a szén-monoxid kialakulásához. Ezeket soha ne működtessük együtt! Az esetek fele a fürdőszobában történik, mert azok légtere általában kicsi, így a vízmelegítő gyorsan elhasználja az égéshez a helyiség levegőjét. A szellőzőrácsot soha ne takarjuk le, vagy ne szüntessük meg – hangsúlyozta Nagy Csaba. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában