Közúton kezdődött ügyek

2023.12.31. 15:25

Életfogytig tartó büntetés a 18 éves stopos lány gyilkosának, négy év az embercsempésznek

A 2023-as esztendő második negyedévében megjelent visszaemlékező bűnügyi tudósításaink sorában a legmegrázóbb eset egy szexuális ragadozóról szólt. A férfi megölt egy 18 éves fiatal nőt Ivád határában. Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték. Ebben az időszakban foglalkoztunk egy olyan üggyel is, amely az utóbbi évtizedben kezdett elszaporodni. Embercsempészeket fogtak el az autópálya vármegyénkbeli szakaszán.

Sike Sándor

Több, mint nyolc évvel ezelőtt lett gyilkosság áldozata a stopos lány, aki vélhetően nem akart szexelni az őt felvevő emberrel. Az áldozat fejét verte szét a tettes, s testén kocsival is áthajtott. A 2016. október 27-én kihirdetett ítélet szerint K. Zsolt Sándor legkorábban 35 esztendő múlva – 2050. márciusában – szabadulhat feltételesen, amennyiben akkor a bíróság erre érdemesnek találja.

Különös kegyetlenséggel, aljas indokból elkövetett emberölés bűntettében találtatott bűnösnek, s fegyházban kell letölteni a kiszabott büntetést. Mellékbüntetésként 10 évre a közügyektől is eltiltotta a törvényszék a vádlottat, akinek meg kell fizetnie több mint hárommillió hétszázezer forint bűnügyi költséget. A legnagyobb tételt, a DNS-vizsgálatok nagyobbik részét viszont – több mint 14 millió forintot – az állam viseli.

Hiába volt a vádlotti tagadás, azoknak – a bizonyítékokkal, tanúvallomásokkal, szakértői véleményekkel alátámasztott – összefüggéseknek a segítségével, amelyeket a bíróság feltárt meg lehetett állapítani a tényállást. Jelentősége volt annak, hogy a bíró szerint igen nyomgazdag helyszín maradt hátra.

Mint írtuk: érdekes eleme volt a bírói indoklásbank annak logikai levezetése, hogy bár nincsenek közvetlen bizonyítékok, miért csakis a vádlott lehetett az, aki a sok fejet ért ütés közül a koponyát beszakítót is a sértettre mérte. A térfigyelő kamerák rögzítették, amint a terhelt és a későbbi áldozat 15 óra után a gyilkosság helyszíne irányába elhaladnak a vádlott piros Zsigulijával. E felvételeken a fiatal lány arca ép, sértetlen.

A vádlott bő félórával később érkezett vissza újra a kocsival a kamera látómezejébe, amiben már egyedül ült. A tetthelyig és vissza az út húsz perc lehet, a cselekmény elkövetésére így negyedóra maradt. Bizonyított, hogy a vádlott ebben a 15 percben hajtott rá kocsijával a lány mellkasára, és tolta maga előtt 115 centiméteren, így a végzetes ütést is csak ő mérhette az áldozatra, állapították meg.

Több év börtön vár az autópályán elfogott embercsempészre – adtuk hírül 2023 májusában. A Hatvani Járási Ügyészség állította soron kívül bíróság elé tettenérést követő nyomozás után azt az ukrán állampolgárságú elkövetőt, akit eddig ismeretlen személyek korábban azzal bízták meg, hogy Magyarországra jogellenesen belépő külföldi állampolgárokat szállítson a szerb határ közeléből Szlovákián és Lengyelországon át Németországba.

A Varsóban lakó férfi 1500 dollárért vállalkozott, majd március 20-án érkezett Magyarországra azzal a céllal, hogy eleget tegyen a megbízásnak. Két nappal később, március 22-én hajnalban a szerb határ magyarországi szakaszán az embercsempész felvette a járművébe az addig egy közeli erdőben várakozó öt török, három kurd és egy szír állampolgárt.  

Ötven kilométerenként érkeztek az üzenetek sms-ben a szállító telefonjára, amiben utasításokat kapott merre autózzon végső úticéljuk, Frankfurt am Main felé. Már az M3-as autópályán haladtak, amikor a reggeli órákban egy rendőrjárőr igazoltatta, majd ezt követően előállította őket. A gyanúsítottat röviddel később letartóztatták, míg utasait idegenrendészeti eljárás alá vonták.

A tárgyaláson a Hatvani Járásbíróság mondta ki a vádlott bűnösségét, s – a törvényi középmérték alatt – 4 év börtönt szabott ki az elkövetőre, emellett kiutasította őt Magyarország területéről. Az ítélet ellen a vádlott enyhítésért, az ügyész súlyosításért jelentett be fellebbezést, írtuk meg.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában