Börtön járt a gyerekverésért

2023.12.08. 17:25

Kezét törte a kiskorú biciklisnek a mérges sofőr Hevesben

Még kiskorú, bicikliző gyerekek akadályozták a személygépkocsival közlekedő vádlottat a gyorsabb haladásban, ezért ő mérgében megfordult és egyiküket olyan súlyosan bántalmazta, hogy a gyermek nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket, kéztörést szenvedett. A járásbíróság jogerősen két év – négy év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztéssel sújtotta.

Sike Sándor

A Füzesabonyi Járásbíróságon súlyos testi sértést okozó közlekedés biztonsága elleni bűntett és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő büntető eljárásban a bíróság december 5-én tárgyalást tartott, amelyen ítéletet is hirdetett – közölte portálunkkal Hoszné dr. Nagy Tímea bíró, az Egri Törvényszék sajtószóvivője.

Elmondása szerint a bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki közlekedés biztonsága elleni bűntettben és segítségnyújtás elmulasztása bűntettében. Ezért őt – halmazati büntetésül – két év szabadságvesztésre ítélte. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását 4 négy év próbaidőre felfüggesztette. Végrehajtása elrendelése esetén, börtönben kell azt letölteni.

A bíróság megállapította: a vádlott a szabadságvesztés büntetésből feltételes szabadságra bocsátható, amelynek legkorábbi időpontja a büntetés kétharmad részének kitöltését követő nap. Kötelezte a vádlottat a járásbíróság, hogy fizessen meg eddig felmerült bűnügyi költség címén a Magyar Államnak, az Egri Törvényszék Gazdasági Hivatalának külön felhívására, 112 ezer 36 forintot.

A történeti tényállás szerint a vádlott közúton haladt az általa vezetett személygépkocsival. Vele szemben közlekedett a kiskorú sértett és több kiskorú barátja, akik kerékpárral nem az úttest jobb szélére húzódva közlekedtek, ezzel megakadályozták azt, hogy a terhelt egy előtte haladó járművet meg tudjon előzni. A járművet vezető ember ezen feldühödött, az úttesten megfordult, majd a kiskorú kerékpárosok után ment, őket megelőzte, majd az úttest jobb szélén megállt és a járművéből kiszállt azért, hogy a szabálytalan közlekedést a kerékpárosokon számon kérje.

A számonkérés azonban meglehetősen durvára sikeredett, mert amikor odament a kerékpárosokhoz, a jobb karjánál fogva fellökte kiskorú sértettet, aki az egyensúlyát vesztve a bal oldali útpadkán felborult. A vádlott rövid szóváltást követően visszament a járművéhez.

A kiskorú sértett az árokból kijött, majd a kezét jól láthatóan fájlalva kerékpárjával elhajtott. A terhelt is távozott a kocsijával, tette ezt anélkül, hogy a sérültnek segítséget nyújtott volna, vagy akár csak meggyőződött volna arról, hogy a gyerek segítségre szorul-e.

Az ítéletet mind a vádlott, mind az ügyészség tudomásul vette, így az jogerős.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában