Embercsempészet

2024.01.29. 12:45

Lett embercsempészt fogtak a 21-es úton

A raktérben tartózkodó illegális határátlépők az autó ajtaján és a karosszéria oldalán lévő réseken keresztül kaptak csak levegőt. A Hatvani Járási Ügyészség vádat emelt a lett férfi ellen.

Molnár Helga

A bűncselekmény elkövetéséhez használt jármű a rendőri igazoltatás után

Forrás: Egri Járási Ügyészség

A Hatvani Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be, miszerint egy lett férfi 2023 júniusában, hazájában egy embercsempész csoportot irányító, vele oroszul beszélő személyekkel kötött megállapodás alapján arra vállalkozott, hogy az Európai Unió területére jogellenesen belépő személyek szállításához pénzért cserébe segítséget nyújt – tájékoztatott dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész.

A vádlott a kapott instrukció alapján Rigában kibérelt egy tehergépkocsit, amivel Magyarországra indult azzal a céllal, hogy a határsértőket felvegye, majd őket Németországba szállítsa. Ezután a férfi Kecskeméten várta a további utasításokat, majd egy erdős helyen felvett 13, Magyarország területére az embercsempészéssel foglalkozó bűnszervezet közreműködésével jutott török és szír állampolgárságú személyt.

Egri Járási Ügyészség
Az autó belseje, amelyben ülőhely sem volt
Forrás: Egri Járási Ügyészség

A sofőr az áruszállító furgon zárt, személyszállításra alkalmatlan, kialakított ülőhellyel nem rendelkező, ablak és szellőztetés nélküli rakterében szorosan egymás mellé zsúfolódott személyekkel Szlovákia felé indult. A raktérben tartózkodó illegális határátlépők az autó ajtaján és a karosszéria oldalán lévő réseken keresztül kaptak csak levegőt. A vádlottat 2023. június 16-án a délelőtti órában a 21-es főút Heves vármegyei szakaszán a rendőrök tetten érték és vele szemben intézkedtek.

A csempész a menekülteknek a több, mint három órás úton megfelelő ellátást nem biztosított, nekik innivalóról nem gondoskodott illetve szükségleteik biztosítása nélkül szállította őket, amely a határsértők számára jelentős testi-lelki gyötrelemmel járt. A vádlott tudta, hogy az illegális határátlépők segítése kizárólag bűnöző csoportok szervezett együttműködése révén valósulhat meg, és tudta azt is, hogy a Magyarország területén jogellenesen tartózkodó személyeknek az ország déli határvidékéről Szlovákián keresztül Németországba történő tovább szállításával segítséget nyújt az államhatár tiltott átlépéséhez.

A Hatvani Járási Ügyészség vádiratában mértékes indítványt tett arra az esetre, ha a vádlott a bíróság előkészítő ülésén beismeri a bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról. A vádhatóság a férfival szemben – aki jelenleg letartóztatásban van – öt év szabadságvesztés és tíz év kiutasítás kiszabását indítványozta.

Nem ez volt az első ilyen eset a 21-es főúton. Múlt év októberében arról számoltunk be portálunkon, hogy egy embercsempész autója az árokba hajtott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában