Eszközfejlesztés

2024.01.25. 19:23

Oltólándzsa? A gyöngyösi tűzoltók már tudják, hogyan kell használni

Heves vármegyébe 2023-ban egy oltólándzsa érkezett, méghozzá Gyöngyösre.

Molnár Helga

Az elektromos autók tüzeinek oltásához, hűtéséhez használhatják majd az oltólándzsát a tűzoltók

Forrás: Heves KMSZ

Tavaly év végén Heves vármegye is átvett egy, az elektromos autók tüzeinek oltásához, hűtéséhez használható oltólándzsát. Ennek alkalmazásáról tartottak oktatást a gyöngyösi hivatásos tűzoltó-parancsnokságon a héten – írja a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.

Az elektromos autók tüzeinek oltásakor a legnagyobb problémát az akkumulátorcsomag égése jelenti. Az akkumulátorok égése nagy intenzitású, magas hőmérsékleten végbemenő, önfenntartó folyamat, amely megszüntetéséhez a gyulladási hőmérséklet alá kell hűteni a felforrósodott alkatrészt.

A járművekben a súlypont miatt alacsonyan, jellemzően a jármű padlólemezében elhelyezett akkumulátorokat a külső környezeti, fizikai hatásoktól, például a fekvőrendőrnek ütődés, padkázás, kavicsfelverődés, útbordák, illetve baleseti sérülések hatásaitól különböző profilozott lemezekkel, pajzsokkal védik. Ez a fizikai védelem megakadályozza az oltó- vagy hűtőanyag megfelelő helyre történő hatékony bejuttatását. A problémát felismerve a különböző gyártók többféle, szúrótüskés megoldást kínáló eszközt fejlesztettek és fejlesztenek, amelyeket különböző szakmai fórumokon, bemutatókon, szakmai anyagokon keresztül a katasztrófavédelem is nyomon követ.

Múlt héten kedden, szerdán és csütörtökön a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat szakembere bemutatta a készenléti állománynak az úgynevezett „felülről beütős” MURER oltólándzsát. Ismertette, hogy eszköz oltófejét az akkumulátorba be kell ütni, így lehet az oltóvizet közvetlenül az akku belsejébe juttatni. Zárásként az eszköz működését a tűzoltók a parancsnokság udvarán tesztelték, melynek alkalmazására éles bevetésen vármegyénkben eddig nem került sor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában