Heol.hu podcast

2024.01.26. 17:25

Olvad a jég, legyünk óvatosak – jó tanácsok az egri tűzoltótól

Most, hogy enyhül az idő, különösen oda kell figyelni, hol merészkedünk rá a jégre azért, hogy korcsolyázzunk vagy csúszkáljunk egy jót. Podcast adásunkban Nagy Csaba, a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjének jó tanácsai hallhatók.

Fekete-Vadászi Erika

Nagy Csaba vármegyei katasztrófavédelmi szóvivő

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Nyílt vizek jégfelületén bármikor megtörténhet a baj, és most az enyhülő időjárás miatt még nagyobb a veszély. Ahol Heves vármegyében a vízfelületeken volt egy vékony jégtakaró, ott most az napról napra vékonyabb lesz. A tűzoltók, felkészülve a jeges vízfelületen történő balesetekre, évente gyakorlaton elevenítik fel a jégről mentés mozzanatait. 

Podcast adásunkban Nagy Csaba tűzoltó századossal, a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjével beszélgetünk a jégen tartózkodás szabályairól, veszélyeiről, illetve a napokban, Sástón megszervezett mentési gyakorlatról

Nagyon fontos, hogy csak a kijelölt helyeken szabad a jégre menni!

– Ha tartós a hideg, és befagynak a természetes vizek, akkor sem szabad akárhol jégre menni. A természetes vizekben a jég alatt lehetnek meleg források, vagy a víz alatt olyan bomlási, rothadási folyamatok mehetnek végbe, amik hőt termelnek. Emiatt a jég üreges lehet, vagy eltérő lehet a vastagsága akár egyetlen négyzetméteren belül is. Vármegyénkben minden vízfelületnek van egy kezelője: ez lehet az önkormányzat, vagy egy horgásztársaság, és akár magánkézben is lehet egy tó. A kezelő feladata, hogy megmérjék a jég vastagságát és megfelelő vastagság esetén kijelöljék a sportolásra alkalmas jégfelületet – részletezte Nagy Csaba. 

A tűzoltó százados jó tanácsokat is megosztott portálunkkal arra vonatkozóan, mire figyeljünk, ha rámegyünk a jégre. Arra is kitért, mikre figyeljünk, ha megtörténik a baj, és megreped vagy beszakad alattunk a jég. 

Hallgasd meg teljes adásunkat:

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában