9710 forintért

2024.01.29. 11:28

Van mit tárgyalni a büntetőbíróságoknak

Vármegyénk bíróságain ezen a héten is több olyan büntetőper tárgyalása lesz, amely olvasóink érdeklődésére is számot tarthat – derül ki az Egri Törvényszék tárgyalási jegyzékéből. Hétfőn tárgyalja például a Gyöngyösi Járásbíróság R. J. büntetőperét. aki aljas indokból a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette miatt ül a vádlottak padján.

Sike Sándor

A vádlott a novemberi előkészítő ülésen nem ismerte el bűnösségét (Archív fotó)

Forrás: Agria Tv

S, hogy mit is követhetett el a terhelt? A vádirat szerint a vádlott az egyik napon hajnali 2 óra körüli időben – ittas állapotban – megjelent a sértett házánál, a zárt ajtót berúgta, és felszólította a felébredő embert, hogy azonnal keljen fel és öltözzön. Eközben R. J. azt kiabálta az ágyból kirángatottnak, hogy el akar számolni vele.

De nem csak szavakban történt ez az elszámolás: a vádlott erőszakkal áthúzta a sértettet a szomszédos, általa és családja által lakott házba, a konyhában leültette és ott bántalmazta, megöléssel fenyegette. Nyomatékosítandó az ígéretet egy spaniferrel a gerendához kötötte, s az így kikötözöttet tovább bántalmazta, majd a melléképületből egy
benzinnel töltött kannát hozott ki és a sértettet lelocsolta.

A "kört" a vádlott azzal tette teljessé, hogy felhívta a 112 segélyhívó számot, ahol közölte, hogy a sértettet kikötötte, meg fogja ölni, majd magával is végez.
A vádiratban rögzítettek szerint a bántalmazás következtében elszenvedett sértetti sebek gyógytartama összességében 8 napon belüliek voltak.

Kedden rablás bűntettének kísérlete ügyében tart tárgyalást az Egri Járásbíróság. R. P.-t azzal vádolja az ügyészség, hogy két kiskorút próbált kirabolni, akik egy éjjel az egyik dohánybolt előtt beszélgettek. A vádlott követni kezdte őket, amikor a gyerekek a beszélgetést követően elindultak. Egyikük, a sértett után ment a vádlott és több alkalommal megállásra szólította fel, majd támadó szándékkal elindult felé, aki erre védekezésképpen ellökte magától az ekkor már ütéstávolságon belül lévő R. P. vádlott erőszakkal megpróbálta a gyerek telefonját. A szándék dulakodásba fajult, ami úgy ért véget, hogy a kiskorúnak sikerült elfutnia és értesíteni a rendőrséget.

Ugyancsak kedden tárgyalja a bíróság V.P.-né és társai ügyét, akik az Egri Törvényszék előtt felelnek tettükért, ami a vád szerint különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmény.

Az ügy három vádlottja rokonok: az asszony mellett a lánya és annak élettársa áll az elsőfokon eljáró bíróság előtt amiatt, amit a vádirat rögzít: a sértett otthonában háztartási baleset következtében 2019. november végén, december elején ágyhoz kötött, mozgás- és önellátásra képtelen állapotba került. Az I. rendű vádlott felmenője gondozását nem látta el, noha tisztában volt a sértett ezen állapotával, részére sem orvosi, sem szociális gondozói segítséget nem hívott.

Felrója V. P.-nének a vármegyei főügyészség azt is, hogy mindezen túl a terhelt a lakókörnyezet tisztántartásáról sem gondoskodott, az ingatlanban rendkívüli kosz és bűz uralkodott. A lánya és élettársa rovására pedig azt írták, hogy azon időszak alatt, amíg a sértett balesete következtében önellátásra képtelen állapotban volt, ők ketten hetente többször megjelentek közösen a fenti ingatlanban, de semmit sem tettek, kifogásoltak.

A sértett halálát az ellátatlanság miatti többszervi gyulladás és vérmérgeződés okozta. A halálhoz vezető folyamat során a sértettnek vélelmezhetően az átlagosat lényegesen meghaladó fizikai és lelki fájdalmat, szenvedést kellett elviselnie – áll vádiratban, ami a külünösen kegyetlen elkövetést, mint minősítő körülményt megalapozhatja.

Szerdára is jut egy "érdekes" büntetőper, ezúttal a Hevesi Járásbíróságon. A vádlott H. L. S.-t közfeladatott ellátó személy sérelmére elkövetett rablás bűntett és más
bűncselekmény miatt indítványozza felelősségre vonni a járási ügyészség.

A váddokumentum szerint a rablás sértettje egy postai kézbesítő, aki éppen küldeményeket kézbesített, amikor a kerékpárját tolva elhaladt a vádlott lakóhelye előtt az utcán. Akkor H. L. S. – bódult állapotban – a lakóházától elindult az utcára, a postáshoz lépett, majd szó nélkül két alkalommal hasba ütötte és földre lökte. Nem volt azonban a fellökés céltalan cselekmény: a vádlott a kerékpár hátsó kosarában lévő táskából kivette a posta által rendszeresített kézi számítógépet és a zsebébe rakta, majd ököllel arcon ütötte az ezt megakadályozni szándékozó sértettet, s benyúlt a postás táskába és abból 9 ezer 710 forintot vett el.

A bántalmazás következtében a sértett nyolc napon túli sérüléseket szerzett, a sérülések tényleges gyógytartama 6-8 hét volt – rögzíti a vádirat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában