Füzesabonyi Járási Ügyészség

2024.02.01. 10:22

Álrendőrként büntetgetett az M3-as autópályán egy férfi

Rendőrnek adta ki magát egy férfi, az M3-as autópályán, Kál térségében büntette az arra közlekedőket.

Heol.hu

A hűtőrácsra felszerelt készüléket zöld karikával emelte ki az ügyészség

Forrás: Egri Járási Ügyészség

A Füzesabonyi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki magát rendőrnek kiadva, hivatalos eljárást színlelve több külföldi sofőrt károsított meg. A vád szerint a férfi 2022 októberében az M3-as autópályán, Kál térségében haladt a gépkocsijával, melynek hűtőrácsán és ablakán kéken villogó, megkülönböztető jelzést adó eszköz volt engedély nélkül felszerelve - tudatta portálunkkal dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész. 

A vádlott a leállósávban hivatalos rendőri eljárás színlelésével – nyakában egy okirattal – megállított egy külföldi rendszámú autót és elkérte a sofőr iratait, majd közölte vele, hogy gyorshajtás miatt 20 ezer forintra megbünteti. A sértett, abban a tudatban, hogy a vádlott rendőr, a felszólításnak eleget tett, és kifizette a valótlan büntetést. A másik két – már 2023 elején történt – esetben a vádlott módszere hasonló volt azzal az eltéréssel, hogy az elkövető a pénzszerzés érdekében előállítással, illetve a járműve lefoglalásával fenyegette meg a külföldi sofőröket, amennyiben nem fizetnek neki több tízezer forintnyi készpénzt - részletezte a helyettes sajtószóvivő ügyész. 

Az eszköz, amit az álrendőr az autó ablakában helyezett el
Az eszköz, amit az álrendőr az autó ablakában helyezett el
Forrás: Egri Járási Ügyészség

Hozzátette, a vádlott fenyegetései olyan komoly félelmet keltettek a sértettekben, hogy mindkét esetben sor került a kért összeg átadására. Az egyik ilyen álintézkedés során, mivel a sértettnél nem volt elegendő készpénz, a vádlott a saját kocsijába ültette át a külföldi állampolgárt, őt a legközelebbi – gyöngyösi – bankautomatához vitte, majd a pénzfelvétel és átadás után fuvarozta vissza a megtévesztett személyt az autópálya egyik pihenőhelyén hagyott kocsijához. A járási ügyészség kétrendbeli, hivatalos minőség színlelésével elkövetett zsarolás bűntettével, valamint szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás vétségével vádolja az álrendőrt. 

A már kiszerelt megkülönböztető kék villogó fényjelzést adó eszköz
A már kiszerelt megkülönböztető kék villogó fényjelzést adó eszköz
Forrás: Egri Járási Ügyészség

Kiemelte, a vádiratában a Füzesabonyi Járási Ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság az előkészítő ülésen ítélje négy év börtönre az elkövetőt, amennyiben a bűnösségét a váddal egyezően beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról. Emellett a vádhatóság négy év közügyektől eltiltás kiszabására is indítványt tett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában