Intézkedések

2024.02.05. 14:06

Ha előkerült a gumibot: a hatóság legkeményebb intézkedése Hevesben is

A bűntények megelőzése, általános nyomozó hatósági, szabálysértési, közlekedési és rendészeti jogkörök gyakorlása. Az alaptörvény s más törvények hatalmazzák fel minderre a rendőrséget hazánkban. A feladataik annyira szerteágazóak, hogy jó tudnunk, mit tehetnek meg, és mit nem. Újabb fejezetünkben a tömegoszlatásról, valamint a rendőrökre nézve az intézkedésekkor kötelező közös szabályokról adunk ismertetést.

Dr. Szalay Zoltán

Az engedély nélkül tartott, illetve erőszakba forduló demonstrációk, a spontán módon létrejövő, egyre fenyegetőbbé váló gyülekezések megfékezésének módja a rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvényben (Rtv.) is szabályozott tömegoszlatás. Az ilyen intézkedésnek rendszerint hosszú, vitákkal teli utóélete van, leginkább a politikai indíttatású megmozdulások esetén. Ám ezek értékelése másik cikk témája lehet. 

Előfordult már évtizedekkel ezelőtt hazánkban, hogy békefesztiválon – 1984 augusztusában Pusztavacson –, máskor futballszurkolók fővárosi összecsapásakor, vagy szűkebb hazánkban a 2007-ben Heves városában tartott búcsúbeli roma-rendőr affér során vetették be a tömegoszlatást. 

Utóbbi esetben igazoltatták az ott szórakozókat, akik közül néhányan nem voltak hajlandók odaadni a kommandósoknak személyi igazolványukat. Ebből alakult ki olyan helyzet, amelyben a bűnüldözők szétoszlatták az összegyűlt embereket, végül fegyverrel a levegőbe is lőtt az egyikük. A bíróság az igazoltatással szembeszegülőket, az egyenruhásokra támadókat 2010-ben csoportosan és felfegyverkezve, társtettesként elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntettében és más bűntényekben mondta ki bűnösnek, s heten különböző időtartamú felfüggesztett szabadságvesztés-büntetéseket kaptak. A búcsúban szórakozóknak az intézkedő rendőrökkel szemben benyújtott pótmagánvádját elutasították. Érdemes tanulmányozni, hogy miként szabályozza az Rtv. A tömegoszlatás jogintézményét. 

Az 59. szakasz első bekezdése értelmében ezt az intézkedést alkalmazhatja a magyar rendőrség akkor, ha a jogellenesen összegyűlt, vagy a jogellenes magatartást tanúsító tömeg a szétoszlásra irányuló rendőri felszólításnak nem tesz eleget. A hatóság emberei a következő eszközöket vethetik be: vízágyút, pirotechnikai eszközt, ingerlőgázt, elfogó hálót, lehetséges lóháton vagy járműkötelékben végzett kényszeroszlatás is. Ha ezek mellett dönt a rendőri egység parancsnoka, arra előzetesen köteles figyelmeztetni a tömegben lévő embereket, s őket tilos korlátozni abban, hogy a helyszínt elhagyják. Tilos lőfegyvert használni tömegoszlatásra! 

Az Rtv. 60. szakasza előírja, hogy csapaterő bevetésekor a rendőr mindig a parancsnok utasítása alapján köteles eljárni. A tömeg szétoszlatására irányuló csapaterő alkalmazása során a rendőrség a helyszínen lévők egyéni felelősségét nem vizsgálja. A rendőrségi törvénynek vannak közös általános előírásai, amelyeket a 61. szakasz foglal magában. Ebben rendelkezik arról, hogy a rendőrnek kényszerítő eszköz használatakor az érintetteket előzetes figyelmeztetnie kell, azok igénybevétele tilos, a bilincs és a testi kényszer kivételével, a terhes nőkkel szemben. Az intézkedésnél, ha kényszerítő eszközt alkalmaz a rendőr, azt jelentenie kell a szolgálati elöljárónak. 

Oszlatásnál bevethető eszközök
Gumibot, vagy ütleg: fa, műanyag vagy gumi anyagú bot, komoly fájdalmat okozhat. Gumi- vagy műanyag lövedékek: nagy méretű gumiból, gumibevonatú fémből, vagy lágyabb műanyagból készülnek. Közvetlen közelről halálos sérülést okozhatnak. Babzsák: műanyag zacskó ólomgolyókkal töltve. Fájdalmas, de nem idéz elő súlyos sérülést. Vízágyú: teherautóra telepített tüntetésoszlató eszköz erős, hideg vízsugárral. Villanógránát: pirotechnikai eszköz, amely erős fény- és hanghatást produkál, percekre is képes cselekvésképtelenné tenni a közelében tartózkodókat. Ragacshab: polimerbázisú, hab állagú ragasztó, a célpontokra fecskendezve megakadályozza őket a mozgásban. Taser: sűrített nitrogénnel vagy levegővel két kis érintkezőt lő ki, amelyek egy vékony dróttal csatlakoznak az indítófegyverhez. Ha valamit eltalál, akkor nagyfeszültségű elektromos impulzust közvetít a drótokon keresztül. Elektromos kábító: igen magas feszültségű áramot juttat a célpontba érintésre. 

Megtörténik, hogy állampolgár szeretné, ha a rendőrök oszlatással védenék meg. Ez fordult elő Hevesben is. Még 2020 őszén hívta ki a bűnüldözőket egy tófalui lakos, mivel a háza előtt, az utcán nagyobb csoport gyűlt össze, akik szidalmazták őt. A helyszínre két egyenruhás érkezett, akik megállapították, hogy sem erősítésre, sem tömegoszlatásra nincs szükség, elég, ha távozásra szólítják fel az egybegyűlteket, és tájékoztatják a ház tulajdonosát a magánindítvány lehetőségéről. Az utca kiürült, a hatósági személyek gépkocsiba szálltak és folytatták a szolgálatukat. A vádlott nem nyugodott meg, úgy döntött, hogy az interneten élő videóbejelentkezésben, majd azután több kommentben teszi közzé a kifogásait. 

Pár nappal később közlekedési szabálysértést követett el. Ekkor ugyanaz a rendőr intézkedett vele szemben, aki előzőleg a házánál is járt. Ez ismét arra sarkallta a férfit, hogy durva hangvételű bejegyzést publikáljon a közösségi oldalán. A nyilvánosan közzétett videóban a vádlott lekicsinylő stílusban azt állította, az első esetben a rendőrök nem tettek eleget intézkedési kötelezettségüknek, hivatásukhoz méltatlan magatartást tanúsítottak, másodjára vele szemben az etnikai hovatartozása miatt került sor az intézkedésre. Megnyilvánulásai során becsületsértő kifejezéseket is használt a rendőrökkel szemben. Mindezek miatt nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás és becsületsértés vétségével vádolta meg a férfit az Egri Járási Ügyészség

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Heves Megyei Hírlap)
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában