Ellenőrzés

2024.03.20. 06:53

Több mint 700-an nem kapcsolták be a biztonsági övet Hevesben

Egy héten át kiemelten figyeltek a biztonsági öv használatára Heves vármegye közútjain.

Molnár Helga

Ismét több autós szegte meg a biztonsági előírásokat Archív fotó

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Több mint tízezer olyan autóvezető volt, aki nem kapcsolta be a biztonsági övét – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kedden, a március 11-17. között zajlott országos ellenőrzés eredményéről beszámolva. A közlemény szerint a Roadpol Operational Group (az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoport) éves ellenőrzési terve alapján a magyar rendőrség egy héten át a passzív biztonsági eszközök használatát ellenőrizte. Ennek során a rendőrök 15 ezer 449 esetben tapasztalták a biztonsági öv használatának elmulasztását, túlnyomórészt – 11 ezer 753 alkalommal – a járművezető nem kapcsolta be a biztonsági övet. A gyermekbiztonsági rendszert 265-en nem használták, 52 motorkerékpáros pedig bukósisak nélkül közlekedett – tették hozzá.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy vannak-e Heves vármegyei adatok a témában, s mint kiderült, igen. Szabó Boglárka vármegyei rendőrségi sajtóreferens jelezte, elkészült a saját statisztikájuk is.
– Mi is megtartottuk a Roadpol Seatbelt elnevezésű fokozott közúti ellenőrzést, melynek keretén belül kollégáink a passzív biztonsági eszközök – biztonsági öv, gyermekbiztonsági rendszer, valamint segédmotorosoknál és motorkerékpárosoknál a bukósisak – használatát ellenőrizték, mely során munkatársaink kiemelt figyelmet fordítottak a gyermekek biztonságos közlekedésére is. Az ellenőrzéssorozat eredményeként a rendőrök 723 esetben intézkedtek a biztonsági öv hiánya miatt, továbbá 10 gépjárművezetővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki a gépjárműben gyermekbiztonsági rendszer használata nélkül utazó gyermek miatt – közölte.

Jelezte azt is, hogy az elmúlt héten vármegyénk közútjain nyolc ittas járművezetővel szemben, valamint több közlekedési baleset helyszínén intézkedtek rendőreink. Az esetek jelentős többsége a személygépkocsi-vezetők hibájából adódott. A legjellemzőbb baleseti ok a sebesség hibás megválasztása és a követési távolság be nem tartása volt.

Vármegyénk közlekedésbiztonsági helyzetének javítása, a balesetek megelőzése érdekében arra hívják fel a figyelmet, hogy a járművek sebességét minden esetben az adott út-, időjárási, látási és forgalmi viszonyoknak megfelelően kell megválasztani.
– Az ittas járművezetés továbbra is tilos és életveszélyes. Gépjárművet vezetve vagy abban utasként elöl vagy hátul tartózkodva, lakott területen kívül és belül egyaránt kötelező a biztonsági öv használata! Erre azért van szükség, mert egy baleset során ez az eszköz képes arra, hogy az esetlegesen bekövetkező sérülések súlyossági fokát enyhítse. Felhívjuk továbbá a figyelmet arra, hogy minden esetben a megfelelő követési távolságot tartva kell közlekedni – húzták alá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában