Ítélet született

2024.04.09. 11:52

Ítélet született a machetével hadakozó nevelőapa ügyében

A lehető leghosszabb – öt év – próbaidőre ugyan, de felfüggesztett börtönbüntetést kapott az a nevelőapa, aki ellen emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a Heves Vármegyei Főügyészség. Az Egri Törvényszék által kiszabott két év szabadságvesztést a vádhatóság keveselte ezért súlyosításért fellebbezett a machetével támadó férfi ügyében.

Sike Sándor

A büntetőper hétfői tárgyalásáról kérdeztük Hoszné dr. Nagy Tíma bírót, az Egri Törvényszék sajtószóvivőjét, aki az alábbiakat közölte: Az Egri Törvényszéken emberölés bűntettének kísérlete miatt folyamatban lévő büntető eljárásban a bíróság 2024. április 8. napján tárgyalást tartott, amelyen ítélet kihirdetésre került sor. A bíróság a vádlottat  emberölés bűntettének kísérletében bűnösnek találta, ezért őt a törvényszék 2 év szabadságvesztésre ítélte. A törvényszék a szabadságvesztés végrehajtását 5  év próbaidőre felfüggesztette.

Ítéletet hoztak a siroki machetés támadó ügyében
Ítéletet hoztak a siroki machetés támadó ügyében
Forrás: Agria Tv

A törvényszék megállapította, hogy a szabadságvesztést a végrehajtás elrendelése esetén börtön fokozatban kell végrehajtani. A törvényszék megállapította, hogy a vádlott a szabadságvesztésből, annak végrehajtása elrendelése esetén feltételes szabadságra nem bocsátható. A törvényszék kötelezte a vádlottat a felmerült bűnügyi költség megfizetésre."
A tárgyaláson – a Tények tudósítása szerint – egyébként V. A. bocsánatot kért a sértettől, aki ezt el is fogadta, illetve havi rendszerességgel fizeti majd a megítélt kártárítést, amiért cselekményével – a bozótvágó késével sebet ejtve – neki maradandó fogyatékosságot okozott. Ami pedig a jogorvoslatot illeti: vádlott és védője három nap gondolkodási időt tartott fenn.

Az ítéleti tényállás szerint a súlyos bűncselekményt egyfajta családi félreértés, majd perpatvar váltotta ki. A szomszédságában lakó sértett nevelt lányával ápolt baráti viszonyt a vádlott, a nevelőapa azonban nem nézte jó szemmel ezt a kapcsolatot. Egy este kerekedett is egy indulatos szóváltás közöttük, ami úgy végződött, hogy a nevelőapa hangosan, szitkozódva odaszólt a saját kapujában álló férfinek, hogy a történtek miatt a gyámhatósággal el fogja „intéztetni”.

Ez a mondat és az elhangzás körülményei arra késztették V. A.-t, hgy indulatosan felkapjon egy 52 centiméteres pengehosszúságú bozótvágó kést, odalépjen a sértetthez, és – ”most megdöglesz” kijelentés kíséretében – az eszközzel megtámadja a férfit. A bántalmazás végül a szomszéd maradandó fogyatékosságát eredményezte. A sérülés gyógytartama nyolc napon túli azzal, hogy fennállt a reális lehetősége a sértett halála bekövetkezésének is – állapította meg a vádiratnak megfelelően az elsőfokú bíróság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában