Tárgyalótermi előzetes

2024.04.08. 07:30

A bekattant vádlott a pitbullját is ráuszította az intézkedő rendőrre

Emberölés bűntettének kísérlete, hivatali vesztegetés, felfegyverkezve elkövetett önbíráskodás, aljas indokkal elkövetett önbíráskodás is szerepel vármegyénk bíróságainak az április 8-án kezdődő hétre kitűzött tárgyalásain.

Sike Sándor

Már a hét első napján tárgyalja az Egri Törvényszék azt az ügyet, amelyben V. A. ellen emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a Heves Vármegyei Főügyészség. A súlyos bűncselekmény hátterében egyfajta családi viszony állt. A vádlott baráti viszonyban állt a szomszédságában lakó sértett nevelt lányával, a nevelőapa azonban nem nézte jó szemmel ezt a kapcsolatot, csak bizonyos feltételekkel fogadta el. 

Egy este szóváltás kerekedett kettejük között, ami úgy végződött, hogy a sértett hangosan, szitkozódva odaszólt a saját kapujában álló férfinek, hogy a történtek miatt a gyámhatósággal el fogja „intéztetni”.

V. A. indulatosan felkapott egy 52 centiméteres pengehosszúságú bozótvágó kést, a sértetthez lépett, és a ”most megdöglesz” kijelentés kíséretében az eszközzel megtámadta a sértettet. A főügyészségi váddokumentum szerint bántalmazás a sértettet maradandó fogyatékosságát eredményezte. A sérülés gyógytartama nyolc napon túli azzal, hogy fennállt a reális lehetősége a sértett halála bekövetkezésének is.

Vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények vádjával állnak viszont  CZ. A. és társai a törvényszék előtt. Az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség a terhelteket a következő cselekmények elkövetésével vádolja: az elsőrendű vádlottat két rendbeli bűnszövetségben, üzletszerűen, vezető beosztású hivatalosszemély által a hivatali helyzetével egyébként visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette; a másodrendű terheltet hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntette, bűnsegédként, bűnszövetségben, üzletszerűen vezető beosztású hivatalos személy által a hivatali helyzetével egyébként visszaélve elkövetett hivatali vesztegetéselfogadásának bűntette, felbujtóként elkövetett hivatali visszaélés bűntette; a harmadrendű vádlottat hivatali visszaélés bűntette; a negyedrendű terheltet hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntette, míg az ötödrendűt bűnsegédként elkövetett hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntettével vádolja.
Az ügyben az Egri Törvényszék kedden előkészítő ülést tart.

Hétfőn tárgyalja továbbá az Egri Járásbíróság Z. Gy. ügyét, akit felfegyverkezve elkövetett önbíráskodás bűntett kísérlete és más bűncselekmény miatt indítványoz felelősségre vonni az Egri Járási Ügyészség. A terhelt a vádirat szerint az általa jogosnak vélt pénztartozás érvényesítése végett egy másik személlyel együtt bement a sértett lakóházába. Ott közölte a sértettel, hogy a saját fia gépkocsival szállította őket az általuk megjelölt címre, azonban több pénzt fizettek neki a fuvarért, mint amennyit rászántak az útra. 

A vádlott tízezer forint fuvardíj visszafizetését kérte. A sértett a felszólításnak nem tett eleget és távozásra kérte őket. Z. Gy. erre átment az utca túloldalán lévő lakóház udvarára, onnan felvett egy 150 centiméter hosszúságú és négy centiméteres vastagságú vascsövet, azzal visszafutott, és több alkalommal ráütött a sértett lakóházának vaskapujára. Közben azzal fenyegette meg az udvaron álló embert, hogy ha nem ad neki pénzt, agyon fogja ütni.

Az újbóli felszólítására a vádlott távozott a lakóháztól, de 5-10 perc elteltével visszament a sértett lakóházához, az ablakon át bemászott a szobába, odament a sértett ágya mellé, és az ágyról elvette a pénztárcáját, majd kiugrott a nyitott ablakon és távozott. 

Felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény a vád P. I. ellen. Az ügyet kedden tárgyalja a Füzesabonyi Járásbíróság.
A vád lényege lényege: a terhelt ittas állapotban, otthonában tartózkodott, ahol házastársával heves szóváltásba keveredett. Hangos veszekedésük miatt bejelentést tettek a rendőrségen, ezért a helyszínen megjelent, a sértett – mint intézkedést foganatosító rendőr –, akit a P. I.  beengedett a lakóházba. 

Bent viszont agresszívan – a kezében egy baltával – fenyegetően a sértett irányába hadonászó mozdulatokat tett, és azt közölte, hogy „ezzel megöllek titeket”. A sértett felszólításra a vádlott kiment az udvarra, ahol a vádlott hangosan kiabálva közölte, hogy elő fog venni egy kést, azzal meg fogja ölni a sértettet.

Nyomatékosítandó szándékát, a vádlott előhívta pitbull fajtájú kutyáját, és a „támadj” utasítást adva neki a sértettre uszította. A vádlott folyamatos ellenállást tanúsított közben jobb kézzel, ököllel, megütötte a sértettet.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában