Nem árt az óvatosság

2024.04.23. 07:28

Vigyázat, mérgező növények lehetnek kertünkben

Nem csak a gombákkal kell vigyázni. Fontos, hogy a tuják vagy a nárciszok is lehetnek mérgezőek.

Molnár Helga

Magyarországon évente körülbelül 250 növényekkel történt mérgezés fordul elő, leginkább az 1-4 éves gyermekek körében. Ebben az életkorban a gyerekek hajlamosak mindent a szájukba venni, így számtalan veszély leselkedik rájuk – hívja fel a figyelmet Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ posztjára a Hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet.

LANG7745
A nárcisz is mérgező, még a vázából kifolyt víz is
A nárcisz is mérgező, még a vázából kifolyt víz is (Illusztráció)
Forrás: Lang Róbert/Somogyi Hírlap

Kisgyermekes családoknál ajánlott a mérgező díszcserjék és dísznövények kertbe ültetésének vagy lakásban tartásának mellőzése. Ha a növény a kertből nem távolítható el, javasolt az elérhető magasságban található tetszetős bogyókat leszedni vagy a növényt ideiglenesen elkeríteni.
– Ha a gyermek valamilyen növényi részt, termést fogyasztott, vegye ki a szájából a maradványokat, mossa ki a száját, mossa le a bőrét az esetleges irritáció miatt. Próbálja kideríteni, hogy a növényből mikor és mennyit evett. Mérgezés esetén azonnal hívjon mentőt a 112-es telefonszámon – teszik hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában