aldebrő

2017.07.05. 14:29

Felavatták az Aldebrői Emlékpark körútját

Elkészült Aldebrő és a magyar történelem sorsfordító pillanatait megörökítő alkotássorozat.

B. K.

 

A napokban zárult az egy hétig tartó, II. Aldebrői Fafaragó tábor, amelyet a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Aldebrő önkormányzata és a Heves Megyei Népművészeti Egyesület együttműködése eredményeként szervezhettek meg a településen. A hét szorgalmas munkával telt a programon részt vevő alkotók számára azért, hogy a zárónapon megtarthassák az Aldebrői Történelmi Emlékpark tizenhét állomásból álló körútjának ünnepélyes avatását.

Megfeszített munkával készültek el a képek és a tartószerkezetek, amelyeket a templom melletti park megfelelő helyén állítottak fel. Az Aldebrő és a magyar történelem sorsfordító pillanatait megörökítő alkotássorozat avatására július 2-án délben került sor. Wingendorf János polgármester köszöntője után Herman István ötletgazda beszédében a múlt ápolásának fontosságáról beszélt. Kiss István, a Heves Megyei Népművészeti Egyesület elnöke a faragók munkáját értékelve kiemelte, nagy és önzetlen munkát végeztek a mesterek, név szerint Balatoni Tibor, Barta Zsolt, Czipó Tamás, Erdélyi László, Farkas József, Molnár János, Szabó József, Trajmár Gyula, Varga Csaba és Kiss István.

Az avatóbeszédeket követően, a megyében egyedülálló faragott emlékparkban Kiss István, a tábor vezetője és az emlékpark tervezője egyfajta rendhagyó történelemóra keretében ismertette egyenként a park állomásait. A különleges programon a közönség lelkesen kísérte végig az alkotókat a körúton.

Az emlékparkban látható alkotások egyebek mellett megemlékeznek a község alapítását és a németek betelepítését szorgalmazó Grassalkovich Antalról, valamint Mária Teréziáról is. Egy-egy alkotás jelzi a falu életében fontos állomásokat, így egyebek között a bronzkori és honfoglalás kori régészeti leletek előkerülését, az 1514-es parasztháború csatáját, a német betelepülést, a reformkort, a 1848/49-es forradalom és szabadságharc jeles csatáit, a kiegyezést, az első, valamint második világháborút.

Az eseményen elhangzott: az emlékpark tovább növeli a község hírnevét, ismertségét, hiszen olyan országos hírű alkotást hoztak létre, mely idegenforgalmi látványosság is egyben.

– A különleges alkotás azt hirdeti, hogy összefogással olyan műveket lehet létrehozni, amely szebb, még élhetőbb környezetet teremt a látogatóknak – emelte ki Kiss István, a Heves Megyei Népművészeti Egyesület elnöke.

B. K.

Címkék#Aldebrő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában