eger

2017.09.06. 17:45

Tudja, hogy minden Isten akaratából történt

Idén már 89. életévét ­tölti be Katona István, s számtalan örömöt és bánatot élt át, de jól tudja, minden Isten akaratából történt.

Berecz Renáta

Katona István, nyugalmazott egri segédpüspök élete során kiemelkedő egyházi ügyek mellé állt, elismerték Fotó: Berán Dániel

Katona István, nyugalmazott egri segédpüspök a Magyar Érdemrend középkereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át augusztus 18-án, több évtizedes papi szolgálata során végzett tevékenységeiért, s ezekről bőven volt mit mesélnie.

Nem könnyű egy ilyen hosszú és tartalmas életutat bemutatni, és mindebből persze csak villanásokra jut idő és hely. S bár voltak nehéz időszakok életében, a nyugalmazott püspök ­elmondta, mindig szívesen mesél a múlt eseményeiről.

– Nagy családba született, s egy olyan korba, ami semmilyen módon nem volt ­egyszerű. Hogyan vészelték át ezt az időszakot?

– Tízen voltunk testvérek, s ettől függetlenül is, valóban nehéz periódus volt. Főleg azt követően, hogy édesapám fiatalon meghalt, 1937-ben, épp az utolsó testvéremmel volt akkor várandós édesanyám. A szüleim nagyon vallásosak voltak, s ez segíthette át édesanyámat is a nehéz időkön. Nagy ajándékként gondolok arra, hogy ennyi testvérem volt, mert mindig ott álltunk egymás mellett. Gyermekkorunkban mindannyian mezőgazdasági munkát végeztünk, hogy eltarthassuk magunkat, de a háború miatt ez nagyon nehéz volt.

– Később, bár abban az időszakban ez sokakat meglepett, Ön mégis a papi hivatást választotta. Mi volt a hívószó?

– Nem volt hívószó. Ezt úgy értem, nem volt határozott időpontja annak, mikor ezt eldöntöttem. Egészen kisgyermekkoromtól fogva éreztem és tudtam, s vágytam rá, hogy pap lehessek. Úgy nőtt bennem, ahogyan a testünk fejlődik. Ismertem olyanokat, akik elbizonytalanodtak, jó döntést hoznak-e, hogy papok lesznek, de ez soha nem merült fel kérdésként nálam.

– Azért biztosan akadtak olyanok, akik megpróbálták elterelni erről az útról…

– Persze, hogy voltak. Számos alkalommal, de nem sikerült nekik. 1953-ban aztán pappá szenteltek, s több helyen is szolgáltam. Szegeden például a sok besúgó miatt­ nehéz volt tevékenykedni, de azért titokban hittanórákat tartottunk. Kiszomboron egészen más volt a helyzet, négyszáz gyermeket hitoktattunk. Később, Klárafalván egy rozoga házba kerültem, primitív körülmények voltak, de nem keserített el, mert ott is nyugodtan lehetett szolgálni.

Katona István, nyugalmazott egri segédpüspök élete során kiemelkedő egyházi ügyek mellé állt, elismerték Fotó: Berán Dániel

– 1989-ben püspök lett, s a rendszerváltást ­követően megalakult a Katolikus ­Iskolai Főhatóság, mely ezen intézmények­ újjászervezésével foglalkozott. Ennek elnöke volt, s az itt végzett tevékenységéért a Magyar ­Katolikus Püspöki Konferencia Pro Pedagogia­ Christiana arany fokozatú díjat adományozta Önnek. Mi volt a feladata e testületben?

– Úgy gondoltam, foglalkozni kell a katolikus iskolák ügyével, hogy újra megfelelően működhessenek, s a gyermekek által a szülőkhöz is eljuthasson az evangélium. Ez a testület fogta össze a hazai katolikus intézményeket az óvodától az egyetemig. Jártuk az országot, tájékoztatókat vittünk, hogyan kell egy ilyen intézményt létrehozni vagy működtetni.

– Ezt követően is fontos egyházi ügyek mellé állt, melyért most állami kitüntetést is kapott. A kitüntető oklevélben leírják, a lengyel–magyar keresztény kulturális örökség ápolásában, és az Isteni Irgalmasság hazai evangelizációjában is jelentős szerepet vállalt. Mi volt ez a tevékenység, és hogy fogadta az elismerést?

– Mindjárt, mikor Egerbe kerültem, az Isteni Irgalmasságért Alapítvány elnöke lettem Antalóczi Lajos atya felkérésére. 1999-ben voltunk kint Krakkóban, s szóba került, hogy épülni fog egy bazilika, melyben négy nemzeti kápolna lesz, s örülnének, ha az egyik lengyel–magyar kápolna lenne. Ezt Antalóczi atyára bízták, de halála miatt végül én folytattam a munkáját. Az alapítványban pedig az irgalmasság szellemében történő evangelizáció volt a feladatom. Örülök ennek a kitüntetésnek, de ez nemcsak az enyém, hanem mindazoké, akik a papi szolgálatomban segítettek.

– A mai napig tevékeny életet él, pedig már 2013-ban nyugállományba vonult. Mivel foglalkozik mostanában?

– Valójában már 2003-ban benyújtottam a lemondásomat, de arra kértek, maradjak még. Most már több időm van olyan dolgokra is, amikre eddig nem jutott, többet tudok dolgozni. Misézem és gyóntatok még, valamint katolikus rádiókban is van műsorom. S ha Isten is úgy akarja, még lesz alkalmam megírni a könyvemet, ami a szentmiséről szólna kifejezetten gyermekeknek, de akár szüleiknek is.

– Mit üzenne a mai kor emberének ennyi idő távlatában, ennyi élettapasztalattal a háta mögött?

– Csak annyit tudok mondani, tegye mindenki a kötelességét mind hivatásában, mind a családi életében, s bízza rá magát a Jó Isten gondviselésére. „Bízd sorsod az Úrra! Benne remélj! És Ő gondoskodik rólad!” (vö. 36. zsoltár)

Berecz Renáta

Címkék#egér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában