lőrinci

2017.11.30. 07:20

Feketén alkalmazta munkásait az önkormányzat egyik cége?

Az önkormányzat egyik cége „feketén” foglalkoztatta a munkavállalókat – derül ki az adóhatóság listájából. Még nem tudni, hány emberről van szó.

Tari Ottó

A lőrinci polgármesteri hivatal Forrás: Google

Az adóhivatal a közelmúltban nyilvánossá tette a feketén foglalkoztatók listáját. Ennek tanúsága szerint több ezren vannak az országban, akik a járulékfizetést kikerülve, közkeletű kifejezéssel „feketén” foglalkoztatják a munkavállalókat. A terjedelmes listát átböngészve hívta fel egy olvasónk a figyelmet arra, hogy a lajstromban egy megyénkbeli önkormányzati tulajdonú cég, a Lőrinci Város Kft. is szerepel, amit annak idején a települési teendők – így például a közétkeztetés vagy a közfoglalkoztatás – ellátására hoztak létre.

A listából nem állapítható meg, hogy hány embert érint az eljárás, s az sem – mint arra Schottner Norbert jegyző felhívta a figyelmet –, hogy pontosan mely időszakra vonatkozik, márpedig ebből lehetne megállapítható, hogy a vizsgált intervallumban ki volt az ügyvezető. Utóbbi poszton információnk szerint 2015 január­jában vagy februárjában történt személycsere.

Az adóhatóság határozata 2015. október 9-ére datálódik, a közzététel időpontja pedig 2016. január 28-a. Olvasónk sérelmezi, hogy erről a nemrég megtartott közmeghallgatáson nem esett szó. Miként lehet egy önkormányzati cégnél zsebből zsebbe fizetni? Történt-e felelősségre vonás az ügyben? Tettek-e feljelentést? Egyáltalán, a képviselő-testület tagjai tudnak-e a történtekről? – sorolja a kérdéseket, amelyeket Schottner Norbert jegyzőnek továbbítottunk.

Felszámolás alatt áll

A hivatal vezetője elmondta: a képviselő-testület figyelemmel kíséri a folyamatot. A Lőrinci Város Kft. felszámolás alatt áll, az ügyben az Egri Törvényszék jár el. A testület egy ügyvédet bízott meg azzal, hogy az önkormányzatot mint a kft. tulajdonosát képviselje.

A lőrinci polgármesteri hivatal Forrás: Google

Schottner Norbert közölte azt is: az adóhatóság közzé­tette ugyan a határozat megszületésének az időpontját, de azt nem konkretizálták, hogy az eljárás mely időszakra, illetve mely foglalkoztatottakra vonatkozik, így egyelőre nem állapítható meg a felelősség kérdése. Ami viszont szerinte nem jogos, az a jegyző és az aljegyző szerepének a feszegetése, mivel a kft. önálló vállalkozásként működött, az ügyvezető – és egyben munkáltató – irányítása alatt, a polgári törvénykönyvben meghatározottak szerint. Ennek alapján tevékenységüket a felügyelőbizottság kontrollálta. Utóbbi elnöke időközben elhalálozott, ám új tisztségviselőt nem választottak helyette, mivel 2015 májusában az önkormányzat saját költségvetési szervként létrehozott egy városüzemeltető intézményt, amely a Lőrinci Város Kft. szinte valamennyi feladatát átvette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában