egykor és most

2017.11.12. 17:15

Ilyen volt 40 éve az egri autóbusz-pályaudvar

Negyven éve még modernnek tűnt, ma már inkább egy letűnt kor maradványa az egri betonkolosszus, amely az évtizedek során nem is változott túl sokat.

Fotó: Fortepan

A lassan ötven éve megépült egri autóbuszpályaudvar kissé „öregecske” már, máshová helyezése időnként szóba kerül, de a helyközi közlekedés „vég- és kiindulópontja” eddig mindig a város központjában maradt. Részben a járatok nagy forgalma miatt számos alkalommal felvetődött már a kiköltöztetése, s még az átépítése és mélygarázzsal kombinált parkolóházként való hasznosítása is felmerült, de eddig mindig maradt minden a régiben. Nemrégiben megírtuk: néhány éven belül teljesen átalakul az egri közösségi közlekedés, az új intermodális csomópont a vasútállomásnál jöhet létre.

Az autóbusz-állomás főként a helyközi közlekedést szolgálja. Belvároshoz közeli elhelyezkedése a vonzáskörzetből, járásból érkező utasok döntő többségének megfelelő helyen van, az utasoknak szükségtelen átszállniuk más közlekedési eszközre.

A buszpályaudvar 40 évvel ezelőtt Fotó: Fortepan
Fotó: Fortepan

Napjainkban a felületek festése folyamatos karbantartási feladatot jelent. Az évek során az utastájékoztatást is modernizálták az indulásokat kijelző elektronikus összesítő táblákkal, a kocsiállásonkénti megerősítő információt nyújtó folyadékkristályos kijelzőkkel és automatikus hangos bemondással. Az utasok biztonságát a biztonsági sávok, csúszásgátló csíkkal ellátott lépcsők, és videó megfigyelő és élőerős biztonsági rendszer szolgálja.

Az egri autóbuszpályaudvar napjainkban. A nagy forgalom folyamatos problémát okoz Fotó: Berán Dániel

Megállapítható tehát, hogy az egri autóbuszpályaudvar az elmúlt évtizedek során több apróbb változáson, korszerűsítésen is átesett, de máig megőrizte „betontömb” jellegét, aminek van, aki örül, és van, aki nem annyira...

Címkék#egér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában