különleges épület 

2018.02.23. 11:49

Számos meglepetést rejt magában a fura „kastély” Verpelét szívében

Bár napjainkban sajnos kevesen tudják, de Verpelét igen gazdag műemlékekben, s szemet gyönyörködtető, különleges épületekben.

Süli Kinga

Az egyszerű épület egykoron még kastélyszámba ment a helyiek körében Fotó: Márkus Attila

Az egyik ilyen hely a városban a Kossuth utcában található Németh-kúria, amely a feljegyzések szerint még a XVIII. század elején épült, s számos egyedi meglepetést tartogat azoknak, akik közelről is megcsodálják.

A műemléket feltehetőleg az 1780-as években építtette Németh Bertalan, később pedig számos családra vándorolt a tulajdonjoga, többek között volt a Baranyay és a Kanzsó famíliáé is. Hosszú évekig ráadásul erdészet is működött benne, majd 2007-ben a helyi önkormányzat megvásárolta az ingatlant, s az építmény azóta egyebek között a közmunkások „főhadiszállásaként” is funkcionál.

– Az épület a keletkezési idő divatja szerint L alakú, s masszív, akár ötven centimétert is meghaladó vastag falakkal rendelkezik. Mindemellett a tetőszerkezete is rendkívül strapabíró. Bár valójában földszintes, ám sokan még ma is csak kastélyként emlegetik, mivel a XVIII. században a méreteit és a jelentőségét tekintve kifejezetten kastélyszámba ment, s nemes családok lakták – árulta el lapunknak Bozóné Tamássy Judit helyi könyvtáros. Hozzátette még, hogy az épület különlegessége igazából az apró részletekben rejlik, mind kívül, mind pedig belül számos meglepetést rejt magában, amit szintén kevesen ismernek.

Az egyszerű épület egykoron még kastélyszámba ment a helyiek körében Fotó: Márkus Attila

– A műemlék épület belső homlokzatán öt lapos, kosáríves, toszkán oszlopokon nyugvó, részben befalazott tornác látható. Az ablakok és ajtók nagy része is eredeti, látszik rajtuk, hogy valamennyi igazi mestermunka. Megállapíthatjuk, hogy ma már nem igazán készülnek ilyenek – részletezte a látnivalókat Bozóné Tamássy Judit.

Aláhúzta azt is, hogy az ablakokat belül rejtett tokos kazettás zsaluval lehet elsötétíteni, amelyek szintén eredeti megoldások, s az épületben dolgozók is csak sokára fedezték fel őket, annyira mesterien oldották meg a korabeli szakemberek az elrejtésüket. Elmondta a könyvtár munkatársa, hogy sajnos az eredeti bútorzatból semmi nem maradt meg az utókor számára, mivel az idők során bizony elkallódtak az alapvetőnek számító berendezési tárgyak, tartozékok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában