Heves megye

2018.07.21. 10:36

Nyaralni készül? Jó, ha tudja, mire jó az EU-kártya

A Kártya a járási hivatalnál személyesen, kiskorúak esetében a törvényes képviselő közreműködésével igényelhető.

heol

Európai Egészségbiztosítási Kártya birtokában mindazok, akik társadalombiztosítással rendelkeznek itthon, szükség esetén díjmentes egészségügyi ellátásban részesülnek Európa más országaiban is. Érdemes a kártyát kiváltani ha az Európai Gazdasági Térség bármely tagállamába, vagy Svájcba utazunk – írja a Heves Megyei Kormányhivatal honlapján.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya, átmenetileg a fent említett tagállamokban tartózkodó személy számára, orvosi ellátások igénybevételére jogosít.

Fontos tudni

A kártyát csak az adott állam társadalombiztosítási szervével szerződött szolgáltató fogadja el, az adott ország egészségügyi szolgáltatója által nyújtható ellátások igénybevétele esetén, ami szűkebb lehet, mint a Magyarországon díjmentesen igénybe vehető szolgáltatási kör. Az adott tagállamban biztosítottak által is fizetendő önrészekre, kötelező hozzájárulásokra a kártya nem nyújt fedezetet. Egyes országokban a társadalombiztosítás megléte ellenére az egészségügyi szolgáltatás bizonyos százalékát a betegnek kell finanszírozni.

A Kártya a járási hivatalnál személyesen, kiskorúak esetén a törvényes képviselő közreműködésével, továbbá postai úton, valamint ügyfélkapun keresztül írásban igényelhető. Amennyiben az ügyfél írásban igényli a kártyát, a járási hivatal postán küldi meg azt a kérelmezőnek.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában