Heves megye

2018.08.09. 11:30

Iskolakezdés: ilyen támogatásokat vehetnek igénybe

Megyénk településein az előző években sok önkormányzat akarta és tudta támogatni az iskolakezdést. Az akarat most is megvan, sok helyen a napokban tárgyalnak és határoznak a kérdésről.

Barta Katalin

Az elmúlt években augusztusban-szeptemberben szinte minden megyénkbeli önkormányzati képviselő-testület napirendjére tűzte az iskolakezdési támogatás mértékének megállapítását. A legtöbb helyen idén is tárgyaltak-tárgyalnak a témáról, s ahol tehetik, legalább néhány ezer forinttal segítik a családokat. Olyan hely is akad, ahol más támogatási formákat alkalmaznak. Egyre elterjedtebb a helyhatóságok által, helyi rendeletben szabályozott tanulmányi ösztöndíj, amelyre a jól teljesítő, szorgalmas diákok, hallgatók pályázhatnak.

Egerszalókon például mintegy másfél millió forintot fordít a helyi diákok pénzügyi támogatására az önkormányzat. Az általános és középiskolások négy-, illetve hat-, a felsőoktatásban tanulók pedig hétezer forintos beiskolázási segélyt kapnak, ez már évek óta gyakorlat a településen. Az összeg lehet, hogy nem sok, de ez is számít. Szociális támogatásról van szó, amely alanyi jogon jár. Az általános iskolások, illetve szüleik a támogatást jövedelemigazolás nélkül, készpénzben augusztus 21-től szeptember 30-ig a községi önkormányzat pénztárából vehetik fel.

Mátraballán egy ideje az óvodások szülei is kapnak egy jelképes összeget a tanévkezdés előtt. A kicsik ötezer, az általános és középiskolások tízezer forintra jogosultak. Az étkezést minden gyermeknek ingyen biztosítják, szociális helyzettől függetlenül.

Már csak pár hét van az első becsengetésig. Ez az időszak megterheli a szülőket Fotó: Berán D.

Hasonló a helyzet Mátraderecskén is, ahol a tanulók beiskolázásának költségeihez szintén adnak néhány ezer forintos támogatást augusztus utolsó napjaiban. Itt az iskolatitkárnál lehet tájékozódni a részletekről. A helyben tanuló gyermekeknek a két éve alapított Kis Angéla-ösztöndíj is segít. Ezzel a jól tanuló, szorgalmas diákokat jutalmazzák, a gyengébbeket pedig ösztönzik. A pénzt egy összegben, a tanév végén kapják meg a diákok – tudtuk meg Forgó Gábor polgármestertől.

Az étkezés minden diáknak ingyenes.

Sirokban több forrásból és lehetőséggel is segítik a tanulókat, illetve szüleiket. Azok a gyermekek, akik nem részesülnek rendszeres gyermekvédelmi ellátásban, igényelhetik az önkormányzati segítséget, melynek mértéke általános iskolában ötezer, a középiskolások esetében hétezer forint. Itt is remekül bevált a két éve alapított saját tanulói ösztöndíjrendszer, amely évről évre jobb teljesítményre ösztönzi a tanulókat.

Általánosságban tanácsolhatjuk a családoknak, hogy érdeklődjenek a lakóhelyükön a polgármesteri hivatalban, hogy kaphatnak-e ­önkormányzati támogatást. Számítsanak ­arra, hogy a legtöbb helyen iskolalátogatási igazolás, felsőfokú nappali képzésben való részvétel esetén a hallgatói jogviszony igazolása kötelező.

Szajlán bár évről évre szűkösebb keretből gazdálkodik az önkormányzat, ám mivel a községben sok a hátrányos helyzetű család, szeptember előtt mindenképpen szeretnének segíteni nekik. Tavaly az általános iskolások kiadásaihoz pedig kétezer forinttal járult hozzá a helyhatóság. A középiskolások 10 ezer forintot kaptak, míg a felsőoktatási intézmények hallgatói 15 ezer forintot vehettek át. Az idei támogatásról a napokban születhet döntés csakúgy, mint Pétervásárán és Bükkszéken.

Kinek jár ingyentankönyv idén?

A jelenlegi szabályozás alapján az 1–9. évfolyamon minden diák térítésmentesen juthat hozzá a tankönyvekhez, ahogy a gyógypedagógiai vagy nemzetiségi nevelésben-oktatásban részt vevő diákok is. 10–12. évfolyamon továbbra is igényelni kell az ingyenes tankönyvellátást – az iskolák oldalain azt is felsorolják, milyen igazolásokra van szükség. Térítésmentes a tankönyvellátás a tartósan beteg, a sajátos nevelési igényű (mozgásszervi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos, a halmozottan fogyatékos, autizmus spektrum zavarral rendelkezik, pszichés fejlődés zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott), három- vagy többgyermekes családban élő, nagykorú és saját jogán iskoláztatási támogatásra jogosult, nevelésbe vett vagy utógondozói ellátásban rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő diákok számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában