hatvan

2018.08.28. 17:21

Olajszerű, elviselhetetlenül bűzös iszap a hatvani pernyehányónál

Olajszerű, büdös anyag lepte el a hatvani pernyehányó környékét. A lakosság egy része azonnali intézkedést sürget.

Tari Ottó

Fotó: Albert Péter

Keddre virradóra megdöbbentő videók és fotók kerültek fel az internetre: olajszerű iszappal átitatott talajt, hatalmas fekete tócsákat, elhaló növényzetet ábrázoltak a felvételek. A képsorokon az is jól látható, amint egy nő egy üveget tölt meg a masszával. A szerző szerint mátravidéki erőműi pernyehányó déli töltése alatt elkezdett áttörni az olajos lé; a támfal tövében olajmocsár alakult ki. A fák elkezdtek kipusztulni, s a szomszédos kukoricaföld egy része is olaj alatt áll.

Horváth Richárd polgármester kedden reggel a Facebookról értesült a történtekről. Elmondta: munkatársaival azonnal a helyszínre mentek terepszemlét tartani, s őket is meglepte a látvány: nagy területen sűrű, fekete, kátrányszerű anyagot észleltek, amelynek a szaga leginkább a gázolajéra emlékeztetett. A területet csak gumicsizmában lehetett megközelíteni.

– Azonnal hívtam a környezetvédelmi hatóságot, s ezt követően az ilyen alkalmakkor szokásos protokoll szerint zajlottak az események. Először a helyi vízmű szakemberei érkeztek meg, majd a katasztrófavédelem és a környezetvédelem illetékesei, rövidesen pedig a megyei vízmű munkatársai is. Mintát vettek az anyagból, csakúgy, mint a kollégáim, hogy elemezhessék az összetételét. Tudom, hogy többen azonnali intézkedést követelnek, de ez – sajnálattal kell közölnöm újra és újra – nem a mi hatáskörünkbe tartozik. A szakhatóságok feladata annak eldöntése, hogy milyen lépésekre van szükség.

A helyiek remélik, hogy a számukra kedvező döntés mihamarabb megszületik, hiszen hosszú hónapok óta szenvednek a környéket elözönlő bűztől, s immár attól is tartanak, hogy mérgező anyagok kerülhetnek a levegőbe, a talajba és a vízbe. Az idő közben nyilvánosságot látott drónfelvételeken jól kivehető, hogy nagy területet öntött el a fekete lé, s ez tovább táplálja félelmeiket. A pernyehányón rekultivációt végző Hunviron Kft. jogtanácsosa, Szabóné Mihályfi Mónika ugyanakkor azt nyilatkozta: a kukoricásban található anyag nem a telephelyükről származik, szerintük az csak esővíz, de ők is végeznek feltárásokat, mintát vesznek a telephelyükön lévő anyagból és a kinti anyagból is.

Terepszemle a helyszínen Fotó: Albert Péter

Horváth Richárd polgármester közölte: annak ellenére, hogy nem a hatvani önkormányzat az eljáró hatóság, mindent megtesznek annak érdekében, hogy véget vessenek az áldatlan állapotoknak. A városvezető már több államtitkársággal egyeztetett, s ügyészségi meghallgatáson is részt vett. Szeptember 12-én 18 órakor fórumot tartanak a Grassalkovich Művelődési Házban, ahol ismertetik az eddigi intézkedéseket, valamint – reményeik szerint – a bűzcsapdák addigra elkészült eredményeit is. Még ugyanezen a napon – ha csak addig nem történt előrelépés az ügyben – aláírásgyűjtésbe kezdenek, hogy az ügyészségnek és a hatóságnak is bebizonyítsák, hogy több ezer embert érint a probléma.

Fotó: Albert Péter

 

Címkék#hatvan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában