Heves megye

2018.10.11. 14:00

Bajban a kis pékségek: nehéz versenyezni árban a multikkal

Időről időre visszatérő hír, hogy veszteségesek a pékségek. A munkaerőhiány, az alapanyagok drágulása és a multik alacsony árai egyre nehezebb helyzetbe hozzák őket. Sok induló kis pékség inkább lehúzza a rolót, a nagy múlttal rendelkező cégek igyekeznek újat, egyedit nyújtani vásárlóiknak.

Süli Kinga

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet legfrissebb adatai szerint a pékek országos szinten veszteséggel tudják csak eladni a három legnagyobb mennyiségben forgalmazott terméküket, a fehér és a félbarna kenyeret, s a vizes zsemlét. A fehér kenyéren hat, a félbarnán huszonhárom forint a pékek vesztesége, a vizes zsemlét önköltségi áron tudják értékesíteni.

A kenyeret készítő vállalkozások sok esetben nem emelik a portékáik árát, mert az így magasabb lenne a multinacionális láncok áraihoz képest, emiatt inkább a többi termékükön próbálnak hasznot realizálni – közölte Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke az MTI-vel.

Különleges, egyedi termékekkel tudnak az elkövetkezőkben talpon maradni a pékségek. Képünk illusztráció Fotó: Berán Dániel

Megyénkben is érezhető a probléma. Egerben több pékség is bezárt az utóbbi időben, a megmaradtak különleges, magas minőségű termékekkel igyekeznek felvenni a versenyt a multikkal.

– Nekünk nem meghatározó termékünk a fehér, illetve a félbarna kenyér, igyekszünk a minőségibb, különlegesebb terméket előállítani – sorolta Numan László. A Numan Pékség cégvezetője kiemelte, az elmúlt években sokat fejlődtek a multik. Ma már profi saját péküzemekkel rendelkeznek, óriási mennyiségben képesek alacsony áron péksüteményeket készíteni, ami tovább élezi a szektorban tapasztalható feszültségeket. – Sokféle péksüteményt gyártunk, s ­minőségi szendvicsalapokat is forgalmazunk. Sok, az egészséges életmódba beilleszthető termékünk is van.

Aki ezt hosszú távon szeretné csinálni, annak nincs más választása, mint egyedivel kitörni a szürkeségből, újat mutatni. Bár az ágazat dinamikusan fejlődik, nem biztosított a szakma kellő védelme például a multikkal, vagy az albán pékségekkel szemben, ez pedig egyenlőtlenségeket szül. Egyéb nehézségekkel is küzdünk, a benzin ára az egekben, a liszt drágult, s a munkabérek is növekednek.

– Nehéz az áruházaktól elcsábítani a vevőket – fejtette ki Numan László –, hiszen ők kínálhatják alacsony áron a pékáruikat, az esetleges veszteséget kitermelik más termékeiknek köszönhetően. Egy pékségben azonban ez nem megoldható, ezért valami újat, egyedit kell mutatni, új vevőket becsábítani, állandó vevőkört kialakítani. Már nem lehet, csak a hagyományos termékekre építeni, mert az nem kifizetődő. Jó lenne, ha legalább egy minimum árat határoznának meg, ami alatt nem lehet a péktermékeket értékesíteni. Azért, hogy legalább kicsit egyenlőbb legyen a ver

Vidéken még rosszabb a helyzet

Míg a nagyobb városokban, megyeszékhelyeken bőven válogathatnak a pékségek, multik kínálatából a vevők, addig akad olyan kistelepülés, ahol az egy szem boltban csak fehér kenyeret, zsemlét, esetleg kiflit értékesítenek, az átlagosnál jóval magasabb áron. Eme helyeken egy kiló fehér kenyér ára meghaladhatja a háromszáz forintot is, a helyiek mégis kénytelenek ennyiért megvenni, mert nincs más választásuk. Rozs-, esetleg teljes kiőrlésű kenyeret ezekbe a falvakba csak megrendelésre szállítanak, ám olyan sok pénzért, amit csak néhány ember engedhet meg magának.

 

Címkék#pékségek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában