gyöngyös

2018.10.02. 17:00

Rekordkísérlet: Heves megyében kezdődött a világ leghosszabb német órája

A Guinness-rekordok könyvébe kerülhet a Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégium. Húsz lelkes diák és tanáruk, Szentpéteri Gábor a világ leghosszabb németórájára készül, amely huszonhat órán át tart.

Hliva Éva

Huszonhat órán át tart a kedd délelőtt pontban 10 órakor elkezdődött németóra Fotó: Czímer Tamás

Nagy a készülődés reggel fél tíz körül a szakgimnázium XII. terme előtt. Néhány tanuló már a padokban ül, páran még lézengenek. Vannak, akik a folyosón várakoznak és jócskán akadnak kíváncsiskodók is. Nagy napra készülnek a mátraaljai város diákjai. Guinness-rekordot döntenének. A cél, hogy huszonhat órán át tartsanak ki. Az ötlet egy diák fejéből pattant ki.

– Épp a Guinness-rekordokról tanultunk németórán és egyszerűen csak beugrott, hogy jó lenne megtartani a leghosszabb németórát – meséli Doszkocs Mónika. A 11. E osztályos tanuló megjegyzi, a tanár úr sem gondolkodott ezen sokat és az osztálytársak is jó ötletnek tartották.

Miközben beszélgetünk, a diákok lassan elfoglalják a helyüket. Az asztalokon energiaitalok, csokoládék sorakoznak. Néhányan takaróval, kispárnával érkeznek és van, aki a cipőjét papucsra cseréli. Babzsákok és gimnasztikai labdák is használhatók majd, s egy külön asztalon péksütemények és termoszban kávé várja a fiatalokat.

– Nem szabad elaludni és nem szabad bármikor elhagyni a tantermet. Ez a kettő szabály a legfontosabb – hívja fel a figyelmet Szentpéteri Gábor, aki hozzáteszi, hogy kétóránként tízperces pihenőidőt kapnak a tanulók. Enni és inni szabad és aki úgy érzi, mozoghat is kicsit.

Huszonhat órán át tart a kedd délelőtt pontban 10 órakor elkezdődött németóra Fotó: Czímer Tamás

– Tizenhárom témát válogattunk össze a gyerekekkel közösen – magyarázza –, akik csapatokba rendeződtek és felkészültek a sajátjukból. Szó lesz egyebek közt a fociról, a zenéről, a Forma-1-ről, a csokoládékról, de a német nemzeti ünnepekről is.

A tanár úr megjegyzi, hogy mindez nemcsak egy játék, hanem komoly figyelemfelhívás is, hiszen néhány éven belül a felsőoktatásban tanulók számára alapkövetelmény lesz a nyelvvizsga. Hozzáfűzi, itt az iskolában is két nyelvet tanulhatnak a diákok. Az angol mellett a németet.

Király Dánielék háromtagú csapata a német zenéről tart este 8 és 10 óra között prezentációt.

– Lesz rap, rock és pop kategória, zenehallgatás, kvíz és talán tánc is. Tulajdonképpen csak most esik le, mire is vállalkoztunk. Ma reggel szóltam otthon, hogy csak holnap jövök – nevet Dani, ahogy a körülötte ülők is.

Jó hangulatban, izgatottan vágnak bele a fiatalok. Lassan 10 óra lesz. Elindul a visszaszámlálás és Szentpéteri Gábor természetesen németül köszönt mindenkit, majd elsorolja a szabályokat. Amikor az órára pillant, azt mondja: „Van egy jó hírem, már csak 25 óra és 55 percet kell kibírnunk!”

A hitelesítés még odébb van és több hónapig is eltarthat

Rengeteg előkészülettel járt ennek az órának a megszervezése és bőven lesz utómunka is vele, hiszen ahhoz, hogy a gyöngyösi diákok bekerüljenek a Guinness-rekordok könyvébe, meg kell dönteniük egy tavalyi rekordot. A világ leghosszabb német nyelvi tanórájának rekordját 2017-ben Krakkóban állították fel. Egy osztály 25 órán keresztül tanult egyhuzamban németet, így most a mátraaljai diákoknak ezt kell túlszárnyalniuk. Minden mozzanatot kamera figyel, felveszi végig a tanórát és csak németül beszélhetnek ezen idő alatt. Önkéntesek jegyzőkönyvet is vezetnek a hátsó sorban. És digitális, analóg óra is méri az eltelt időt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában